Magazin > Lepota & telo
45 ogledov

Zadnje priprave pred maratonom

zivljenje 17.10.13. tek, utrujenost, foto: shutterstock Shutterstock
Zadnje dni pred maratonom poskrbite predvsem za kakovostno prehrano in miselno pripravo na zahtevne tekaške kilometre.

Do težko pričakovanega Ljubljanskega maratona nas loči le še en teden. Da ne bi v zadnjem trenutku naredili napake, bodite dan pred maratonom še posebno pozorni na vadbo in prehrano. "Učinek superkompenzacije boste že čutili, zato se kontraproduktivni naporni vadbi ali teku izognite," pravi osebna trenerka Jasna Zagrajšek. Telesu se raje posvetite na drug način – s pravilno prehrano in zmagovalnim razmišljanjem.

Čas za ogljikove hidrate

Ker telo čaka velik napor, potrebuje za to dovolj veliko zalogo energije. "Še zlasti pomembna je zapolnitev mišičnih zalog z ogljikovimi hidrati, tako imenovani carbohydrate loading," pravi Zagrajškova. Zmanjšajte delež maščob in beljakovin v prehrani, jejte v miru in počasi ter imejte več manjših obrokov čez dan, svetuje osebna trenerka. Ob vsem tem pa ne pozabite na najpomembnejše: pijte več vode, saj jo za vezavo v celice glikogen potrebuje (2,5 grama za en gram glikogena).

Sprostite svoje misli

Končni rezultat je seveda odvisen tudi od tega, kako bo na kilometre teka pripravljen vaš um. "Sprostitev je ključnega pomena pri dosegu želenega rezultata. Motivacija je kot motor vašega gibanja in le dovolj sproščena um in telo lahko sledita svojim ciljem," pojasnjuje Zagrajškova. Psihična priprava ima po nekaterih podatkih kar 50-odstotni vpliv na vaš dosežek.

Predstavljajte si pot in cilj

Zaprite oči in si predstavljajte, kako bo teči na maratonu. V mislih pretecite traso in si poskušajte predstavljati tudi ovire, občutke, ki vas ob teku spremljajo, ter seveda prihod na cilj. "Lahko bi rekli, da med vizualizacijo neke dejavnosti pošiljate sporočila po živčnih poteh k mišicam, kot da bi v resnici opravljali to dejavnost. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je moj zadnji trening vedno vizualizacija nastopa," dodaja osebna trenerka.

Ne pozabite na ogrevanje

Po izkušnjah osebne trenerke Jasne Zagrajšek se največ poškodb lahko zgodi ravno v zadnjih tednih priprav na maraton, ko je možnost preobremenitve oziroma pretiranega treninga zaradi želje po čim boljšem rezultatu največja.

Čeprav se čutite že zelo dobro pripravljene, nikoli ne smete pozabiti na ustrezno ogrevanje, ki zmanjša možnost poškodb in pripravi vaše telo na napore. Pri ogrevanju ne hitite in si zanj vedno vzemite dovolj časa. Poskrbite za to, da bodo dobro ogreti vsi deli telesa in ne preskakujte "manj pomembnih".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.