Sezona prehladov in sezona citrusov gresta z roko v roki, saj imajo ti sadeži veliko vitamina C, ki pomaga v boju proti virusom. Pri nakupovanju citrusov pa je zelo pomembno, da se odločite za ekološko pridelane, saj so običajni prekriti s strupi, ki jim podaljšujejo svežino.
Strupeni bifenili in fenoli
Slovenski pravilnik o konzervansih za površinsko obdelavo citrusov namreč dovoljuje uporabo kemikalij bifenil (difenil) ortofenil fenol in natrijev ortofenil fenol, te škodljive snovi pa lahko v manjši meri prehajajo tudi v sadež. Test, ki so ga opravili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je pokazal, da analizirani sadeži vsebujejo pesticide in da jih je v lupinah znatno več kot v celem sadežu. Na ZPS zato odsvetujejo uporabo lupin, razen če ne gre za pridelke s kmetij z ekološkim certifikatom.
Podobnega mnenja je tudi živilska tehnologinja in strokovnjakinja za prehrano Mojca Koman, ki uporabo lupin s kemikalijami obdelanih citrusov dopušča pogojno in le takrat, kadar sadeže prej temeljito operemo. "Če lupinice uporabite za pripravo pijač, se raje odločajte za ekološke citruse," poudarja.
Zdrgnite jih pod vročo vodo
"Kemikalije na lupini lahko v veliki meri odstranite tako, da sadež najprej operete pred vročo vodo in nato še temeljito zdrgnete s krpico," svetuje Komanova. Seveda si je dobro pred uživanjem nato še oprati roke.