Tristokrat slajše od sladkorja
Novo naravno sladilo, ki je tudi do 330-krat slajše od navadnega trsnega sladkorja, je zdaj možno kupiti tudi v slovenskih trgovinah. "V Južni Ameriki ga uporabljajo že stoletja, pri nas pa je bilo do nedavnega prepovedano, saj naj bi bilo kancerogeno. Ta trditev se je izkazala za nepravilno in tako smo stevio končno dočakali tudi pri nas," pravi nutricionistka Mojca Cepuš.
Tudi za diabetike
Stevio odlikuje kar nekaj pozitivnih lastnosti. "Zanimiva je predvsem zato, ker nima velike energijske vrednosti (skoraj nič kilokalorij) in ne povzroča zobne gnilobe," poudarja sogovornica. Torej se lahko z njo brez slabe vesti posladkate tudi diabetiki, saj ne vpliva na raven sladkorja v krvi. Njen glikemični indeks je nič. Uporabljate jo lahko pri pripravi najrazličnejših jedi, saj je temperaturno stabilna do 200 stopinj Celzija in zato primerna tudi pri peki in kuhanju. Stevia je na voljo v obliki tabletk ali prahu, ena tabletka pa nadomesti štiri grame trsnega sladkorja.
Življenje brez sladkorja
Kljub neškodljivosti novega rastlinskega nadomestka sladkorju pa je včasih dobro premisliti, zakaj se vam zdi, da brez sladkorja ne morete živeti. "Dobro bi bilo, da bi se ljudje vprašali, zakaj sploh potrebujejo toliko sladkih stvari," pravi strokovnjakinja za prehrano Mojca Koman. "Morda bi bilo bolje, da bi se ljudje navadili živeti brez sladkorja," dodaja.
Sladki glikozidi
Stevia vsebuje osem vrst glikozidov (kemična spojina z molekulo sladkorja), ki ji dajejo izjemno sladek okus. Glikozidi se v telesu ne presnavljajo, kar je vzrok za to, da je sladilo skoraj brez energijske vrednosti.
stevio sem kupila, za poiskusit, pa me zanima kako jo je najbolje uporabljat