V tradicionalni kitajski medicini so živila razvrščena po termičnem delovanju na telo, pravi nutricionistka Alja Dimic. Yin živila telo ohlajajo, yang pa ga ogrevajo.
Poletje je yin, zima je yang
Kitajska medicina verjame, da se harmonijo v telesu doseže z ravnovesjem, kar pomeni tudi ravnovesje med pravilno odmerjeno yin in yang hrano. Zima je čas za yang živila, poleti pa so primerna yin živila, ki so lažja, a kljub vsemu sočna.
Začimbe privarčujte za zimo
Poleti se izogibajte močni yang hrani, ki telo segreva, razlaga Dimičeva. To hrano predstavljajo jajca, kava, čokolada, oreščki, ajda in rž, ostre začimbe, česen, sol. Prednost dajte yin hrani, ki hladi. Jejte večkrat, a po malem – pozabite na tri velike obroke in raje načrtujte pet skromnih, lahkih obrokov na dan, predlaga nutricionistka. Ves čas imejte pri sebi vodo in veliko pijte.