Zdrava prehrana temelji na velikih količinah zaužitega sadja in zelenjave. Priprava nekaterih živil iz omenjenih skupin lahko vzame veliko časa, a je vnos hranilnih snovi za vaše telo pomemben. Čas priprave lahko skrajšate, če se izognete lupljenju nekaterih živil. Nutricionistka Katie Cavuto pri tem izpostavlja osem živil, ki se jih pogosto lupi, a jih ne bi bilo treba.
Krompir
Krompirjev olupek vsebuje dvajset odstotkov hranilnih snovi, kot so vitamin B, minerali v sledeh in vlaknine. Poskrbite le, da dobro očistite gomolj.
Jajčevec
Koža jajčevca je bogata z antioksidantom nasuninom, ki pomaga pri obnavljanju celic, prizadetih zaradi staranja ali bolezni.
Sladki krompir
V njegovi koži se nahaja vitamin C, kalij in betakaroten.
Kumara
Olupek kumar je poln antioksidantov, ki krepijo imunski sistem, in vlaknin, ki preprečujejo zaprtost, pravi Cavutova.
Korenje
Korenje pred uživanjem dobro operite in ne lupite. "Vsi antioksidanti se nahajajo v njegovi koži ali neposredno pod njo,“ izpostavlja Cavutova.
Pastinak
Pastinak je malce manj sladek kot navaden koren, a ima prav tako veliko hranilnih snovi, ki se nahajajo neposredno pod njegovo kožo.
Jabolka
Olupek jabolka je bogat z vlakninami, kar pomaga pri prebavi. "Olupek jabolka je dober vir kvercetina, vitamina C in triterpenoidov, ki zavirajo nastanek rakavih celic,“ izpostavlja Cavutova.