Magazin > Lepota & telo
198 ogledov

Živila, ki krepijo vaš imunski sistem

shiitake gobe Profimedias
Prihajamo v čas, ko bodo naši imunski sistemi na udaru. Za njihovo odpornost lahko veliko storimo sami, tudi z uživanjem naslednjih živil.

Česen
Česen vsebuje alicin, ki spodbuja bele krvničke, da uničujejo viruse. Poleg tega spodbudi delovanje drugih celic, ki okrepijo vaš imunski sistem. Česen narežite in ga pustite stati deset minut ter ga šele nato uporabite pri pripravi hrane ali zaužitje. Odločite se lahko še za eno možnost, in sicer česen potopite v med ter ga takoj pojeste. 

Čebula 
Tako kot česen tudi čebula vsebuje alicin, poleg tega pa tudi kvercitrin, ki razgrajuje sluz. Uživanje čebule bo dobro vplivalo na krvni obtok in vaše telo spodbudilo k potenju, kar je pri prehladu ali gripi dobrodejno. Med spanjem imejte v spalnici polovico čebule, ki bo posrkala del bakterij in pomagala pri blaženju simptomov prehlada. 

Ingver
Ingver pomaga pri zbijanju vročine, blagodejno vpliva na boleče grlo in spodbuja izkašljevanje. Pomagal bo tudi pri izboljšanju krvnega obtoka in odpiranju sinusov. Ingver je zelo dober tudi pri bolečinah v trebuhu, omotičnosti in glavoboli. Doma pripravljen ingverjev čaj je idealna pijača. Narežite sveže ingverjeve koreninice in jih dajte v vodo, ki jo nato zavrete. Dodajte še malce limoninega soka ali feferonov. 

Feferoni
Feferoni so bogati z vitaminom C in bioflavonoidi, ki krepijo imunski sistem. Pekoči feferoni bodo poskrbeli tudi za dvig vaše telesne temperature, kar bo vaše telo prisililo k potenju. Bolj sveži kot so feferoni, bolj učinkoviti so. 

Buče
Buče so dober vir vitamina C in karotena. Njihovo uživanje zmanjšuje tveganje za različne oblike raka, ščiti oči in kožo pred učinki ultravijolične svetlobe in preprečuje nastanek bolezni srca. 

Ohrovt
Ohrovt je živilo, ki vsebuje veliko vitamina E. Gre za antioksidant, ki krepi imunski sistem telesa. Lahko ga uživate surovega, dušenega ali kuhanega, njegovi učinki bodo dobrodejni v vsakem primeru. 

Citrusi
V prehrani vsakega posameznika bi morali biti prisotni citrusi, saj so vir vitamina C. Najbolje jih je uživati surove, lahko pa si iz njih sami iztisnemo svež sok. 

Zeleni čaj
O dobrih lastnostnih zelenega čaja je bilo povedanega že mnogo. Vsebuje veliko antioksidantov, med katerimi izstopajo tisti, ki lahko učinkovito odženejo gripo in druge viruse. V skodelico vroče čaja si dodajte še malce medu ali limone, kar vam bo dalo še dodatno energijsko spodbudo.

Miso juha
Miso juha je zelenjavna juha, ki je enakovreden nadomestek kokošji juhi. Miso vsebuje veliko encimov in zdravih bakterij, ki so nujno potrebne v boju proti infekcijam. V posodo tople vode vmešajte čajno žličko miso paste. Juho si lahko pripravite že ob prvih znakih prehlada ali ko se počutite slabo. 

Gobe
Raziskave so pokazale, da gobe povečajo nastanek belih krvničk. Shiitake, maitake, čaga in rejši gobe vsebujejo največjo količino snovi, ki krepijo imunski sistem. Strokovnjaki priporočajo med sedem in 28 grami večkrat dnevno, da bi dosegli maksimalne učinke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.