Magazin > Lepota & telo
242 ogledov

Živila, ki obarvajo zobe

Temno jagodičevje obarva ustnice, počasi pa tudi zobe. (Foto: Shutterstock)
1/8
Žurnal24 main
Ne kadite, zobe umivate po vsakem obroku, redno uporabljate zobno nitko in sploh delate vse, kar vam svetuje zobozdravnik. A vaš nasmeh vseeno ni tako bel, kot bi si želeli.

Zobozdravniki opozarjajo, da določena živila počasi, a na žalost precej zanesljivo obarvajo zobe. Katera živila so na črnem seznamu? Največji "grešniki" so pijače in hrana močnih barv. Hrana in pijača, za kateri nikakor nočete, da vam umaže bel prt, vam počasi obarvata zobno sklenino, svarijo zobozdravniki. In dodajajo, da je za barvo zob potencialno nevarno tudi vse, kar vam obarva jezik.

Rdeče vino, črni čaj ...
Barva v hrani in pijači se skriva v kromogenih, močno obarvanih molekulah, ki se "prilepijo" na zobno sklenino. A kromogeni niso edini krivci za obarvane zobe. Svoje prispevajo tudi kisla živila in pijače – kislina namreč načenja zobno sklenino in s tem naredi prosto pot kromogenom –, tanini (veliko jih je v rdečem vinu in črnem čaju) in še kaj. Nekaj živil, ki mažejo zobe, preverite v fotogaleriji. Med njimi so sicer tudi nekatera živila, ki jih nutricionisti redno uvrščajo na sezname superživil, zato se jim nikar ne odpovejte. Le po tem, ko jih boste pili ali jedli, usta hitro sperite z vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.