Ste za sladko-kisle grižljaje? Prijatelje navdušite z okusnimi limoninimi kolački.
Sestavine:
Za kolačke:
- 100 g masla
- 300 g kristalnega sladkorja
- 3 jajca
- 300 g moke
- 1,5 čajne žličke pecilnega praška
- 1 limona (bio, lupina in sok)
- 100 ml limonine marmelade (ali marmelada drugih vrst citrusov)
- 1/8 l mleka
Za vetrce:
- 4 beljaki
- 250 g kristalnega sladkorja
- 250 g masla (mehkega, narezanega na koščke)
- 1 vaniljev strok (sredica)
Priprava:
- Za limonine kolačke z vetrci najprej penasto umešamo sladkor in maslo. Postopoma dodajamo jajca in dobro premešamo. Prilijemo mleko in limonin sok ter mešamo.
- Pečico ogrejemo na 190 stopinj Celzija.
- Moko zmešamo s pecilnim praškom in jo primešamo jajčno-sladkorni zmesi. Dodamo limonino lupinico in limonino marmelado ter dobro pregnetemo.
- Model za mafine položimo na pekač in napolnimo vdolbinice s papirnatimi posodicami. Z žlico zmes enakomerno porazdelimo v posodice in pečemo približno 20 minut v pečici. Kolačke vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo.
- Za beljakov preliv v vodni kopeli penasto stepemo beljake in sladkor. Odstavimo iz vodne kopeli in nadaljujemo s stepanjem, dokler se zmes ne ohladi. Zdaj lahko z brizgalnikom na kolačkih že oblikujemo vetrce, lahko pa zmesi dodamo še sredico vaniljevega stroka in koščke masla ter zmešamo z mešalnikom. Naj vas ne skrbi, če bo beljakov sneg ob dodatku masla upadel. Še naprej stepamo, da dobi beljakov sneg pravo konsistenco. Preliv postavimo za eno uro v hladilnik, da ga bo lažje nanašati na kolačke.
- Z beljakovim prelivom napolnimo brizgalnik in okrasimo ohlajene kolačke.
- Pri limoninih kolačkih z vetrcem samo iz beljakov lahko za lepši videz sneg ožgemo z bunsenovim gorilnikom.