Razvajajte se z marcipanovim kolačem, ki še posebej tekne ob skodelici kakava, kave ali čaja.
Sestavine:
- 3 jajčni beljaki (soljeni, stepeni v sneg)
- 100 g marcipana
- 2 cl amaretta (ali tople vode)
- 150 g masla
- 150 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 75 ml mleka
- 250 g gladke moke (ali mešane s pirino moko)
- drobtine in maslo za pekač
- 3 jajčni rumenjaki
- 5 marelic (po želji; oprane, razkoščičene, narezane na koščke)
Priprava:
- Za marcipanov kolač najprej z žlico umešamo marcipan in amaretto oziroma vodo in nato zmes zmešamo z maslom, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter tremi rumenjaki. Dodamo toliko mleka, da mešanica postane kremasta.
- Nato dodamo moko, ki smo ji primešali pecilni prašek, in previdno umešamo beljakov sneg. Nadevamo v pomaščen in pomokan pekač ter pečemo pri 160 stopinjah Celzija (ventilatorska pečica). Trajanje peke je odvisno od oblike kolača. Kolač v pekaču za šarkelj pečemo okoli 30 minut, v štirikotnem pekaču pa približno 45 minut.
- Kolač dobro vzhaja, vendar se nato posede. Kljub temu je zelo puhast.
- Če imamo pri roki sveže marelice, jih lahko v koščkih dodamo zmesi – marelice se odlično podajo k marcipanu.
Nasvet:
Po želji lahko marcipanov kolač okrasimo s čokoladno ali limonino glazuro.
več jedi z marcipanom poiščite tukaj!