Eno od prvih pravil med nosečnostjo je, da to obdobje ni čas za hujšanje. Če nosečnica v tem času hujša, lahko plod prikrajša za nujno potrebne hranilne snovi, obenem pa preprečuje normalen razvoj in rast. Hujšanje lahko vodi celo do prezgodnjega poroda ali mrtvorojenosti otroka.
Teža med nosečnostjo naj bi naraščala enakomerno. Povprečno ob normalnem prehranjevanju nosečnica pridobi v prvih dvajsetih tednih štiri kilograme, nato pa po pol kilograma vsak teden. Po tem izračunu naj bi nosečnica tik pred porodom imela dvanajst kilogramov več. Se pa pridobljena teža razlikuje pri nosečnicah - nekatere lahko pridobijo celo več kot 20 kilogramov, druge pa celo za manj kot deset kilogramov.
Previdnost tako ni odveč! Če ste sicer nagnjene k debelosti, lahko prekomerna teža vpliva na vaše zdravstveno stanje (nosečniški diabetes, povečan pritisk, krčne žile, težje dihanje in podobno). Prelahke nosečnice naj bi tako med nosečnostjo pridobile med 13 in 18 kilogrami, za pretežke nosečnice pa je priporočljivo pridobiti med 8 in 12 kilogrami.
Prehranjevanje za dva odpade
Drugo pomembno pravilo pa je ravno nasprotje – treba je paziti, da ne pride do prenajedenosti s praznimi kalorijami (sladki in slani prigrizki). Mit, da je treba jesti za dva, je neresničen. Je pa res, da je treba povečati vnos dnevno priporočenih kalorij za nosečnice, vendar ne več kot 300 kalorij na dan.
Pri rednih ginekoloških pregledih vas bo že ginekolog opozoril na preveliko ali premajhno nihanje teže. Pridobivanje naj bi potekalo približno takole: do 12 tedna naj bi pridobili pet odstotkov vse pridobljene teže. Od 12-20 tedna 20 odstotkov, od 20-30 tedna 50 odstotkov, od 30-36 tedna pa 25 odstotkov celotne teže. Po 36. tednu naj bi teža nosečnice praviloma ostala enaka.
Kako se razporedi teža?
otrok - 3,5 kg
posteljica - 1 kg
plodovnica - 1 kg
povečane prsi - 1 kg
povečana maternica - 2 kg
dodatna kri - 1,5 kg
dodatna maščoba - od 2 do 3 kg
Kako postopno pridobivati težo?
- Jejte pet do šest obrokov na dan.
- Pri sebi imejte prigrizke, kot na primer oreščke, rozine, krekerje, posušeno sadje ali jogurte.
- Pijte ali dodajte jedem nemastno mleko.
- Jejte hrano, ki jo ponavadi jeste.
- Izogibajte se surovi hrani.
- Med kuhanjem ne dodajajte soli, saj ta v telesu zadržuje vodo.
- Omejite količino sladkanih brezalkoholnih pijač. Raje pijte vodo, mineralno vodo in čaje.
- Omejite količino vseh vrst sladkih prigrizkov.
- Previdno pri uporabi maščob.