Magazin
34 ogledov

Našli krivca za debelost

najstnica, sendvč Shutterstock
Debelost tudi med najstniki postaja vse večja zdravstvena težava, nova raziskava pa je pokazala, da naj bi bile zanjo krive predvsem mame.

Raziskovalci z univerze v Ohiu debelost pri otrocih in najstnikih povezujejo s pomanjkanjem čustvenih vezi z materami v prvih treh letih življenja. Raziskava, ki je bila objavljena v časopisu Pediatrics, je od leta 1991 spremljala nekaj manj kot tisoč otrok.

Večja povezanost, manj kilogramov

Raziskovalci so pri otrocih, ki v prvih treh letih z materjo niso zgradili dobrih čustvenih vezi, odkrili dvakrat več možnosti za pojav debelosti do petnajstega leta kot pri tistih, ki so z mamo zgradili močne čustvene vezi.

Med najstniki, ki so z materami imeli najslabše čustvene vezi, je bilo kar 26 odstotkov predebelih, med deležem vseh predebelih najstnikov pa naj bi bilo 13 odstotkov takšnih, ki so z materami tudi v najbolj zgodnjih otroških letih zgradili čustvene vezi.

Glavni krivec je stres

Glavna raziskovalka Sarah Anderson meni, da je vez med debelostjo in čustveno povezanostjo otroka z materjo že od zgodnjih doživljanj zasidrana v možganih, in sicer v predelu, ki upravlja čustvene hormone, hormone stresa, apetit in druge metabolične procese. "Starš, ki se pravilno odziva na otrokove čustvene potrebe, s tem poveča možnosti, da bo otrok razvil zdravo reakcijo na stres. To vpliva na spalne navade, pa tudi na to, da se otrok zaradi stresa zateka k prenajedanju," pojasnjuje Andersonova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.