Agresivno oglaševanje otrokom namenjenih sladkarij je vse pogostejše, a tovrstni izdelki so večinoma pravo nasprotje zdrave hrane. "Industrijsko izdelane slaščice po navadi vsebujejo veliko škodljivih maščob in predelanih ogljikovih hidratov," pravi strokovnjakinja za prehrano Mojca Koman. "Poleg tega pogosto vsebujejo veliko aditivov," dodaja.
Primerjali smo nekaj zadnje čase najbolj oglaševanih izdelkov, iz tabele pa lahko razberete, da je vsebnost sladkorja in maščob v njih res zelo visoka. Ne verjemite torej oglasom, ki poskušajo te sladice predstaviti kot izjemno zdrave in polne odličnih sestavin, raje pozorno preberite, kaj piše na embalaži. Če niste prepričani, ali je izdelek kakovosten, lahko to preverite tudi s prehranskim semaforjem na Zps.si, spletnem portalu Zveze potrošnikov Slovenije; najdete ga v rubriki Veš, kaj ješ.
Raje jih pripravite doma
Nezdrave izdelke lahko nadomestite z izdelki iz domače kuhinje. "Odlično je, če slaščice pripravite sami doma iz sestavin, ki jih poznate," pravi Komanova. "Prehransko jih lahko obogatite tako, da del moke zamenjate z oreški in sladkor z medom ter dodate suho sadje," priporoča. V pripravo lahko vključite tudi otroke in jih tako poučite o zdravi prehrani.