Magazin
32 ogledov

Ob cepetanju ostanite mirni

Otroci s trmo uveljavljajo svojo voljo in oblikujejo svojo osebnost. (Foto: Shut Žurnal24 main
Napadi jeze se lahko začnejo že zelo zgodaj, naučite se jih ustaviti.

Napadi trme in kljubovalnosti se lahko pojavijo že pri malčkih, mlajših od enega leta. Čim prej se jih boste naučili ukrotiti in preprečiti, tem bolje bo. Ponujamo vam nekaj nasvetov za uspešno pomiritev otroške trme.

Ne pustite se izsiljevati
"Če govorimo o dveletniku, ki je razočaran, ker mu v nečem ni ustregla, in mami zabrusi: 'Ne maram te več!' ali 'Grda mama!', svetujem, da se za izjavo bodisi ne zmenite ali pa rečete recimo: 'Nič hudega, jaz te imam vseeno rada, čeprav ti zdaj nočem …," pravi Ivana Gradišnik iz Familylaba Slovenija. Ne popustite čustvenemu izsiljevanju, saj se bodo otroci hitro naučili, kako vas oviti okrog prsta.

Načrtujte vnaprej
Napade jeze velikokrat sproži ali poslabša otrokova utrujenost, zaspanost ali lakota. Če veste, da je otrok že utrujen, ga torej ne peljite s seboj v trgovino, saj lahko pričakujete, da se bo že ob najmanjši stvari glasno uprl in ga boste težko obvladali. Urnik organizirajte tako, da bo otrok dovolj počival, in se v težavne okoliščine odpravite le dobro pripravljeni.

Ne pozabite, da je naučiti se prenašati in predelati nelagodje, frustracijo in razočaranje nujno za otrokov zdrav razvoj in življenje nasploh.
Ivana Gardišnik, Familylab
Ne vznemirjajte se
Čeprav otrok kriči, joče ali meče stvari s polic, ohranite mirne živce. Preprosto in mirno mu razložite, zakaj nečesa ne sme imeti ali narediti ter zakaj ni prav, da se tako vede. Ne pozabite mu povedati, da ga imate radi.

V trgovini ne popuščajte
Otrok se pogosto odloči, da se bo uprl avtoriteti staršev ravno med ljudmi – v trgovini, pri nakupovanju, ko mu nočete kupiti še ene čokoladice. Takrat je pomembno, da ne popustite, saj sicer pristanete na to, da bo otrok tako vsakič uveljavljal svojo voljo. Naj vas pred okolico ne bo sram, če je treba, ljudem povejte, da bo napad trme najbrž kmalu minil. Z otrokom se lahko sprehodite iz trgovine, dokler jeza ne mine, ali pa preprosto nakupujete naprej, pazite le, da otrok ostane v vaši bližini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.