Magazin > Odnosi in prosti čas
2424 ogledov

Grčija in Turčija: Na kaj morajo biti turisti pripravljeni?

Voidokilia, Peloponnese, Grčija Profimedia
Letos ne bo tako sproščeno kot pretekla leta.

Turizem je ena od panog, ki jih je kriza zaradi koronavirusa najmočneje prizadela. A na srečo se situacija pred poletnimi meseci umirja in turistični delavci si lahko vsaj malo oddahnejo, čeprav jih čaka več dela kot v preteklih sezonah. Potrebovali bodo veliko mero potrpežljivost, tako kot tudi gostje.

Počitnice v Grčiji
Grčija spada med države, ki jih virus ni tako močno prizadel. Plaže so že odprte, letala iz tujine pa za zdaj smejo pristajati le v Atenah in Solunu, po 1. juliju pa se odpirajo letališča na otokih. Vse tujce na letališču testirajo. Dokler ni rezultatov (to traja 1 do 3 dni), morajo v karanteno v poseben hotel. Po 1. juliju ne bodo več testirali vseh, ampak le nekaj potnikov, poroča RTL. Postopek bo hitrejši.

V hotelih in tudi na plažah veljajo strogi ukrepi. "Sončniki morajo biti 4 metre narazen, ležalniki 1,5 metra. Ko pride nov gost, moramo razkužiti ležalnik. Vse je treba ves čas čistiti,“ je povedal upravljavec plaže Nikos Venieris. Poleg tega se lahko na 1000 kvadratnih metrih nahaja le 40 ljudi, osebje mora nositi masko, na plaži so alkohol in nepakirana živila prepovedani. Upravljavcem, ki se tega ne bodo držali, grozi 30-dnevno zaprtje in 20 tisoč evrov kazni.

Če načrtujete dopust na Hrvaškem ali drugje v tujini, preberite tole!

Počitnice v Turčiji
Da bi zagotovili varen obisk dežele, je Turčija uvedla poseben certifikat, ki ga bodo prejeli le tisti, ki bodo izpolnjevali visoke zdravstvene in higienske standarde. Certifikate bodo odobrile mednarodne institucije, piše Lonely Planet. Hoteli, restavracije in javni prevozniki bodo morali uvesti številne ukrepe, da bodo zagotovili varnostno razdaljo med gosti in zadovoljili higienske standarde. Javni prevozniki bodo morali vozila redno razkuževati. 

"Naš program zajema preventivne in zaščitne ukrepe, ki veljajo za zračni, morski in kopenski prevoz, pristanišča in vse turistične zmogljivosti, da bi zagotovili varnost turističnih delavcev in turistov,“ je povedal turški minister za kulturo.

Letalski potniki bodo morali ves čas nositi masko, pred vkrcanjem na letalo jim bodo izmerili temperaturo. Prav tako bodo redno preverjali zdravje počitniških delavcev. Turčija je hotele odprla že 1. junija, tuje goste bodo začeli sprejemati 15. junija.

 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.