Magazin > Odnosi in prosti čas
36380 ogledov

Iz ljubljanskega živalskega vrta prihajajo žalostne novice

šimpanzinja mojca ZOO Ljubljana
Šimpanzinja Mojca, najstarejša prebivalka Živalskega vrta Ljubljana, se je poslovila

Babica Mojca je v 50. letu odšla za mavrico. Mojca je bila karizmatična in legendarna v našem živalskem vrtu. Poznajo jo generacije, ki so jo obiskovale kar 48 let. Bila je mama Tomiju, Poldetu, Urški, Cilki, Neži in Titiju ter babica Joku, Niki, Leoni in Taju

Mojca je bila rojena v Afriki, k nam pa je prišla leta 1976 iz ZOO Corten Rene v Belgiji. V otroštvu so zanjo skrbeli ljudje, zato je izmed vseh šimpanzov v skupini najbolj iskala pozornost svojih oskrbnikov in naših obiskovalcev. Bila je prava ''gospodinja''. Znala je pometati, ribati s krtačo in s papirjem čistiti steklo. Gibov se je naučila z opazovanjem dela oskrbnikov. Mojca si je znala z robčkom obrisati nos. Bila je tudi abstraktna ''slikarka'', kadar koli je dobila papir in barvice. Vedno je bila vesela prijaznih in spoštljivih obiskovalcev. Ostalim pa je postavila meje tako, da je vanje pljunila, vrgla iztrebek ali nanje zavpila. 

Mojca je bila ves čas zdrava šimpanzinja. Občasno so jo doletela kakšna prehladna obolenja, ni pa imela nobenih kroničnih zdravstvenih težav. V ponedeljek, 24. junija, pa smo pri njej opazili nenadno oslabelost, zato smo izvedli diagnostične preiskave. Ultrazvok srca je pokazal, da ji odpoveduje srce. Šimpanzinja Mojca je bila zaradi posledic težav s srcem, ki so privedle do poslabšanja splošnega stanja, v četrtek, 27. junija 2024, evtanazirana.

Večina šimpanzov živi v živalskih vrtovih 40 ali nekaj več let. Pri čemer samice dosežejo višjo starost kot samci. Toliko let lahko živijo šimpanzi tudi v naravnem okolju.

Najstarejše živali v ZOO Ljubljana so slonica Ganga (49 let), samec rožnatega pelikana šteje 40 let, zlatolična gibona Liling in Liping ter šimpanz Boris so stari 37 let, navadni vari ima 26 let, kalifornijski morski lev Kalle 22 let, Jip pa 19 let, prav toliko je stara tudi samica perzijskega leoparda Širin. Ris Luks je star 18 let, risa Kiril in Rožnik pa 17 let. Nubijska žirafa Rastko je dopolnil 18 let in Cvetko 17 let. Azijska levinja Čaja pa je stara 16 let.   

Vodja veterinarske službe dr. Pavel Kvapil, ki je skupaj s svojo ekipo skrbel za Mojčino zdravje, nam je razkril: ''Mojca je bila nepozabno, očarljivo bitje z močnim značajem in karizmo. Veselili smo se vsakega obiska in veterinarskega pregleda, predvsem, kadar je bila zdrava. Vedno nas je presenetila s svojo bistrostjo in nagajivostjo ter nam polepšala dan. Pogrešali jo bomo.''

šimpanzinja mojca | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana
Mojca je pripadala podvrsti zahodni šimpanz, ki je na IUCN rdečem seznamu kritično ogrožena podvrsta. V naravnem okolju jih je le še med 18.000 in 65.000. Živalski vrt Ljubljana je član Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev - EAZA. V okviru te zveze deluje svetovalna skupina za človeku podobne opice, vodi se rodovna knjiga za šimpanze. Člani EAZA gojimo okoli 250 predstavnikov podvrste zahodni šimpanz. Cilj je povečati populacijo na 500 osebkov in s tem zagotoviti zdravo populacijo v živalskih vrtovih, če bi nastala potreba po vračanju šimpanzov v naravno okolje. 

V petdesetih letih Mojčinega življenja se je veliko spremenilo na področju gojenja in strokovne oskrbe živali v živalskih vrtovih ter pri naravovarstvu. Šimpanzov in drugih divjinskih živali že dolgo ni več dovoljeno odvzemati iz narave. Živalski vrtovi pri naravovarstvu prispevamo z gojenjem genetsko zdravih populacij številnih ogroženih vrst, ter delujemo pri naravovarstvenih projektih, ki potekajo v naravnem okolju. Mojca je bila ambasadorka šimpanzov in je vrsto let sodelovala pri poučevanju naših obiskovalcev.
 

Komentarjev 10
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:19 09.julij 2024.

    Vse živalske vrtove je treba zapreti,zdaj imate internet,in si vsak dan poglejte svoje prednike

  • andrija 04:12 09.julij 2024.

    bila je stara,pešalo je zdravje,popuščalo je srce, torej evtanazija

  • sandi76 20:06 08.julij 2024.

    Kako pa kaj opica Urška ?