Magazin > Odnosi in prosti čas
545 ogledov

Kako vam džjotiš lahko pomaga

indijska astrologija Profimedias
"Pomaga mi razumeti in prepoznati vzroke mnogih življenjskih situacij. Še preden se me dotakne morebitna "negativna" izkušnja, jo lahko s pomočjo džjotiš omilim ali se ji celo izognem,“ o indijski astrologiji pravi džjotišini Nadja Ferk Rodeš.

Beseda džjotiš (jyotish) je skovana iz dveh sanskrtskih besed, in sicer "džjoti", ki pomeni svetloba, in "Išvara", ki pomeni stvarnik. Džjotiš tako pomeni ustvarjanje svetlobe, v širšem pomenu pa je to veda o času. "Vedska kultura zemljepisno izhaja iz Indije. Težko pa določimo časovni izvor tega veličastnega znanja. Predvideva se, da je njegova pot začela dobivati podobo že pred 5000 leti,“ pravi Rodeševa, ki se je s to vedo srečala pred sedmimi leti.

Razlike med vzhodno in zahodno astrologijo

Posameznik, ki izvaja svetovanja, se imenuje džjotišini. Ta za izdelavo posameznikove rojstne karte (slike neba v trenutku posameznikovega rojstva) potrebuje enake podatke kot astrolog -  natančen čas rojstva, datum in kraj rojstva.

Med zodiakom, ki ga uporablja džjotiš, in zodiakom, ki ga uporablja zahodna astrologija, pa obstajajo razlike. "Džjotiš uporablja nepremični zodiak ali sideralni. Zahodna astrologija vztraja pri uporabi točke spomladanskega enakonočja za določitev začetka (tropskega) zodiaka. Prav ta razlika sproža razpotja med vzhodno in zahodno astrologijo in prav ta razlika omogoča džjotišu zelo natančne interpretacije in napovedi. Džjotiš upošteva, da je zodiak elipsa in ne krog. Zaradi tega posamezne hiše rojstne/natalne karte niso širine 30 stopinj, ampak se spreminjajo glede na čas rojstva. Indijci pri analizi natalne karte upoštevajo tudi precesijo (gibanje Zemlje znotraj svoje osi), tretje premikanje Zemlje, ki je zelo počasno, ob tem pa močno povezano z duhovnimi ritmi razvoja človeštva,“ razlaga Ferk Rodeševa.

Pri analizi se zodiak razdeli na 3 enake dele, upošteva se 12 znamenj, od ovna do rib, tako kot pri drugih principih astrologije, vendar so ta znamenja različno velika glede na letni čas. 12 znamenj se razdeli na 27 manjših ozvezdij, vsako izmed teh 27 ozvezdij pa še na štiri manjše dele, tako da jih je na koncu 108. "Džjotiš tako s točno uro rojstva določi, v katerem od 108 koščkov smo rojeni. Tako dobimo vpogled v časovni ritem našega življenja.“  

nadja ferk | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Če je v zahodni astrologiji najpomembnejše, v katerem znamenju se je v trenutku vašega rojstva nahajalo Sonce, je pri džjotišu najpomembnejši ascendent – znamenje, ki je bilo v času rojstva na vzhodnem obzorju.

Pomembna je svobodna volja

Džjotiš analizira verjetnosti konkretnih dogodkov, medtem ko je zahodna astrologija bolj psihološko in analitično usmerjena, pravi Rodeševa.

Džjotiš nam omogoča predvideti življenjske prelomnice in morebitna bolezenska stanja, še preden se ta pojavijo, ter spoznati svoje poslanstvo in skrite talente. "Posebne tehnike nam omogočajo izbiro najugodnejših trenutkov za začetek določenih življenjskih situacij: rojstvo otroka, začetek nove poslovne poti, prihod določenih oseb v naše življenje, za poroko …,“ pravi Rodeševa, ki ob tem poudarja pomen svobodne volje. "Človek ob stiku z džjotišem in njegovo modrostjo lahko usmerja svojo energijo na ta način, da prepreči "nesrečo“. Džjotiš ne ponuja le informacij, kaj lahko človek pričakuje in kdaj se bodo določeni procesi sprožili, ampak zgovorno nakaže tudi načine in ukrepe za zmanjševanje negativnih tendenc in izboljšanje dobrih. Mi pa smo tisti, ki se odločamo, katero pot bomo izbrali. Modrost džjotiša nam samo pomaga pri sami usmeritvi, saj skozi proces njegovih energij razumemo svoj energijski tok.“

Specifična postavitev nam daje tudi možnost razumeti naše karmične poti, katere energije smo si prinesli iz prejšnjih življenje in kje imamo fokus karme v tem življenju. Prav karma je tista, ki nam velikokrat v življenju povzroča preglavice. Džjotiš nam ponuja razlage in hkrati razumevanje teh energij. Tako ob stiku z njim večina ljudi začuti in začne razumevati filozofijo svojega življenja, še razlaga Rodeševa.

"Džjotiš spremeni ugriz tigra v pik komarja“

Džjotiš je zaradi preventivnih tehnik po besedah naše sogovornice bolj praktično usmerjen od zahodne astrologije. "Pripravlja nas na vse, kar nas v življenju čaka, na vse, kar si je zadala naša duša. Preventivne tehnike nudi na zelo poseben, natančen in zgovoren način. To je lahko post na individualno določen dan, uporaba določenih barv, nošenje dragega kamenja, uživanje določene hrane po ajurvedi, uporaba janter, izvajanje duhovnih tehnik na osnovi zvočnih manter … Med preventivne tehnike spada tudi darovanje, saj planeti predstavljajo energijo določene izbrane populacije ljudi.“

Komentarjev 1
  • Mrcina 16:47 14.avgust 2014.

    To kar je gospa Nadja Ferk Rodeš povedala drži . ;)