Kuhanega vina raje ne kupujte, ampak si ga skuhajte sami. V kupljenem je ponavadi preveč sladkorja in je slabše kakovosti.
Namig: Vina ne segrevajte na več kot 80 stopinj, saj bo alkohol izhlapel.
Kuhano vino s kumkvati:
steklenica rdečega vina (750 ml)
75 gramov sladkorja
vrečkica vanilijevega sladkorja
cimetova palčka
2 janeževi zvezdi
6 nageljnovih žbic
4 kumkvate
Postopek: Vino, ves sladkor in začimbe segrejte. Kumkvate dobro umijte in narežite na kolobarje ter razdelite na štiri porcije. Kumkvate dajte v kozarce, nato pa skozi sito vanje prelijte vino.
Vroče jabolčno vino z ingverjem:
ingver
liter jabolčnega vina
125 ml vode
50 gramov sladkorja
pol cimetove palčke
4 rezine limone
3 nageljnove žbice
Postopek: Vodo in sladkor dajte v lonec in segrejte. Dodajte cimet, limono, nageljnove žbice in limono. Nato dolijte vino in segrevajte, a ne do vrelišča. Prelijte v kozarce.
Belo kuhano vino:
750 ml belega vina
2 pomaranči
1 limona
1 jedilna žlica meda
125 ml jabolčnega soka
cimetova palčka
kardamon, nekaj nageljnovih žbic in dve janeževi zvezdi
Postopek: Vino in sok prelijte v lonec, dodajte narezano limono in pomarančo ter začimbe. Segrejte, a pazite, da ne zavre. Po potrebi dodajte še med in sladkor.
Kuhano vino z brusnicami:
steklenica merlota ali cabernet sauvignona
500 ml svežega pomarančnega soka
120 gramov suhih, svežih ali zamrznjenih brusnic
65 gramov sladkorja
1 pomaranča
2 nageljnovi žbici
2 cimetovi palčki
120 ml konjaka
Postopek: Vino, sok, brusnice in sladkor počasi segrejte. Pomarančo operite in jo skupaj s cimetom in nageljnovimi žbicami dodajte vinu. Na majhnem ognju kuhajte 2-3 ure. Odstranite cimetove palčke in pomarančo, vino skozi sito prelijte v skledo in z vilico iz brusnic iztisnite sok. Vino prelijte nazaj v lonec in mu dodajte konjak ter po potrebi še sladkor.