Magazin > Odnosi in prosti čas
1085 ogledov

Ta Slovenka se je vpisala v zgodovino

Anja Škarabot Heric
1/5
Iztok Medja
Spoznajte prvo žensko voznico jamskega vlakca na svetu - prihaja iz Slovenije!

V Postojnsko jamo, ki v svetu velja za največjo naravno znamenitost v Sloveniji, v teh dneh prihajajo občudovalci z vsega sveta. Privabljajo jih veličastne dvorane, slikoviti kapniki, divja reka, zmajevi mladički – človeške ribice – in vožnja z legendarnim rumenordečim jamskim vlakcem, ki obiskovalce popelje v čudežni svet. V 200-letni zgodovini turističnega obiska Postojnske jame so jamski vlak vozili izključno moški. A z Anjo Škarabot Heric se stvari spreminjajo! Je namreč prva ženska z vozniškim dovoljenjem za vožnjo jamskega vlaka.

"Pritegnilo me je delo z ljudmi s celega sveta. V Slovenijo pridejo ljudje samo zaradi Postojnske jame! To mi je bilo všeč, in ko sem se prijavila, me je navdušilo dinamično delo. Dan mine v trenutku! Poleg tega pa se mi zdi to najbolj nestresna služba, seveda, če imaš rad ljudi. To je res prijetna služba, iz katere se tudi domov vračaš sproščen!" o svoji novi službi pravi Anja, na vprašanje, od kod želja, da bi vozila vlakec, pa odgovorila: "Že od svojega prihoda na to delovno mesto sem se rada pogovarjala s strojniki in parkrat so mi namignili, da bi lahko tudi jaz peljala vlak: 'Zakaj pa ne, saj se mi ne zdi nič takega!' Mogoče mi je železnica bližje tudi zato, ker moj mož dela na železnici in cele dneve poslušam o vlakih! (smeh) Ko sem mu omenila, da bi morda šla delat izpit za vlak, me je podprl. In še preden sem se sama utegnila prijaviti, je že starejši kolega – voznik – naznanil, da bom letos tudi jaz delala izpit. Malo je bilo iz heca, malo iz radovednosti. Glavni razlog pa je, da mi je naš kolektiv res zelo ljub! Vedela sem, da se bomo imeli fajn, ko se bomo učili voziti vlakec. Dodatna veščina mi zagotovo ne bo škodila! In šele ko narediš izpit, dejansko razumeš cel sistem obiska! Lahko rečem, da sem šele s tem pridobljenim znanjem spoznala, kako zelo pomembni so varnostni ukrepi, na katere vodniki vseskozi opozarjamo."

 In kaj je najlepši del te službe? "Pride kdo, ki ti je tako hvaležen, da še sam ne veš, zakaj, in imaš ob koncu dneva neko neskončno zadoščenje, da si pa svoje delo dobro opravil."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.