Olivno olje, nekateri mu pravijo tudi tekoče zlato, je eno najbolj priljubljenih dodatkov, ki ga še posebej radi uporabljamo v mediteranski kuhinji. Njegovi pozitivni učinki so znani, malo manj znani pa so njegovi minusi. Eden izmed njih je recimo ta, da olivno olje pri visokih temperaturah uničuje posode z neprijemljivimi površinami, kot so na primer teflonske ponve.
Podjetje Swiss Diamond, ki proizvaja tovrstne posode, namreč opozarja, da se škoda naredi v trenutku, ko olje preveč segrejemo oziroma, ko se začne kaditi. V tistem trenutku se začne karbonizirati, kar lahko opazimo kot črne zažganine, ki se prilepijo na posodo in katere je zelo težko odstraniti tako, da pri tem ne bi poškodovali teflonske posode.
Strokovnjaki opozarjajo, da olivno olje v teflonskih posodah uporabljamo le pri nižjih temperaturah, kadar bomo z njim pripravljali jedi pri visokih temperaturah, pa raje posezimo po posodah brez teflona.
Ma kaj ne poveste, pravi firma, ki prodaja ponve, ki so očitno odporne na ta grozljiv efekt olivnega olja na teflonske ponve, ki ga nismo opazili nikoli v dolgi desetletjih redne uporabe olivnega olja.