Magazin > Odnosi in prosti čas
14769 ogledov

Veste, kaj pomenijo črke v besedi IKEA?

ikea Profimedia
Po kom je dobil pohištveni gigant ime?

IKEA je bila nekoč majhno podjetje v Älmhultu, majhni švedski vasici na podeželju, ki se je ukvarjalo s kataloško prodajo gospodinjskih pripomočkov. Danes se v tej vasi nahaja oblikovalski sedež podjetja, ki ga je leta 1943 ustanovil Ingvar Kamprad, ki je imel posebno vizijo - v vsak dom je želel pripeljati lepo pohištvo po ugodnih cenah. "Zakaj bi se lepi izdelki izdelovali le za peščico ljudi? Dober dizajn in funkcionalno pohištvo mora biti mogoče ponuditi tudi po nizkih cenah," je takrat dejal Kamprad.

Kot piše 24sata, so bile cene v prvem katalogu tako nizke, da so kupci sprva dvomili v kakovost izdelkov, zato se je Ingvar odločil preurediti staro delavnico v Älmhultu v razstavni prostor, kjer so si lahko pred naročilom izdelek ogledali. Ostalo je zgodovina ... Od septembra 2023 je odprtih 482 trgovin v 63 državah, v proračunskem letu 2018 je bilo prodanih za 38,8 milijarde evrov blaga.

Ste se kdaj vprašali, kaj pomenijo črke v imenu podjetja? Prvi dve črki I in K se nanašata na začetnici ustanovitelja Ingvarja Kamprada. Črka E je začetnica imena kmetije, na kateri je Kamprad odraščal, s črko A pa se je poklonil vasi Agunnaryda, ki je bila blizu njegove kmetije.

Komentarjev 2
  • Luksi 09:18 01.junij 2024.

    Ni niti poceni, niti kakovostno. Pravzaprav bi se jaz močno zamislil, če bi po meni poimenovali nek ne ravno najboljši pojav: https://en.m.wikipedia.org/wiki/IKEA_effect

  • PaPajapopi 07:56 01.junij 2024.

    malo morgen so poceni. To je samo ime vsi so približno enaki.