Magazin
294 ogledov

Pita s šparglji

špargljeva pita Blanka Kefer
Škoda bi bilo, če špargljeve pite ne bi umestili na spomladanski jedilnik. Pa dober tek!

Sestavine:

Slano krhko testo:

  • 500 g moke
  • 2 jajci
  • 250 g masla (majhne kocke)
  • voda
  • jedilna žlica sol
  • fižol za slepo peko

Tatarski nadev:

  • 200 g rikote
  • 400 ml sladke smetane
  • šop bazilike
  • 4 jajca (velika)
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • šparglji (beli in zeleni)

Priprava:

  • Za špargljevo pito najprej pripravimo testo.
  • Maslo, moko in sladkor z roko zmešamo. Ko ni več vidnih kock masla, na pomokani delovni površini vgnetemo jajca. Če je masa presuha, dodamo nekaj jedilnih žlic vode, zavijemo v folijo in pustimo pol ure počivati v hladilniku.
  • Za nadev zmešamo rikoto, grobo sesekljano baziliko, smetano in jajca ter začinimo s soljo, poprom in sveže nastrganim muškatnim oreščkom.
  • Okrogel pekač namažemo z maslom in pomokamo, testo na tanko razvaljamo in damo v pekač. Na papirju za peko ga s fižolom od 15 do 20 minut slepo pečemo pri temperaturi 160 stopinj Celzija.
  • Pečeno testo v pekaču ohladimo, nadevamo maso za nadev, šparglje pa olupimo, narežemo na koščke, porazdelimo po testu in od 20 do 25 minut pečemo pri 160 stopinjah Celzija.
  • Preden špargljevo pito narežemo, jo pustimo, da se 10 minut hladi pri sobni temperaturi.

več receptov za jedi s šparglji poiščite tukaj!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.