Magazin
17 ogledov

Pri 103 letih v izjemni kondiciji

Avtomobil, ki je imel doslej le štiri lastnike, bi tudi danes brez težav vžgal.
1/4
Žurnal24 main
Najstarejši še obstoječi rolls royce na svetu je bil v Londonu na dražbi prodan za rekordnih 4,9 milijona evrov.

To je najvišja cena, ki jo je kadarkoli doseglo vozilo, zgrajeno pred letom 1905 in največ, kolikor je kdorkoli kdaj plačal za rolls roycea. Dvosedežnik z odprto streho je bil četrti avtomobil po vrsti, ki je prišel iz delavnice Charlesa Rollsa in Henryja Roycea, potem ko sta leta 1904 začela proizvodnjo vozil.

 

Dosedanji rekorderji

Dosedanji rekord za avtomobil, izdelan pred letom 1905, je 2,45 milijona evrov, za kolikor je bil prodan de dion bouton iz leta 1884. Najdražje prodan rolls royce doslej pa je bil silver ghost double pullman limousine iz leta 1912, ki so ga prodali za dobra dva milijona evrov.

Prek telefona ga je kupil anonimni britanski zbiratelj, ki je bil po ogorčenem boju z nekim podobno zagretim tekmecem zanj na koncu odločen plačati dvakrat več od izklicne cene.

Avtomobil je tudi pri 103 letih starosti še vedno v izvrstnem stanju, pri čemer se mora najverjetneje zahvaliti dejstvu, da je doslej zamenjal le tri lastnike. Tako bi, če bi bilo to potrebno, tudi danes zgledno opravljal svojo nalogo. "Treba bi bilo le požgečkati vplinjač, preveriti, ali ima baterija vsaj malo življenja, odstraniti zaščito z ročice za vžig in nekajkrat obrniti zaganjalnik," je povedal predstavnik dražbene hiše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.