Sladkanje, ki diši po babičini kuhinji, pozimi prija še bolj. Rižev narastek pripravite s suhimi slivami in ga odišavite s cimetom.
Potrebujete:
- 20 dag riža
- mleko
- 1 strok vanilije
- 1 dl smetane
- 1 dl kisle smetane
- 4 jajca
- 1 neškropljeno limono
- mleti cimet
- pest mandljevih lističev
- 20 dag suhih sliv brez koščic
- sladkor
- sol
- maslo
Priprava:
- Riž oplaknite in ga skupaj z vanilijevim strokom in slabe četrt žličke soli skuhajte v približno litru mleka.
- Limono operite in nastrgajte lupinico polovice limone.
- Vanilijev strok vzdolžno prerežite, z noževo konico postrgajte stržen in ga dodajte k mlačnemu rižu.
- Rumenjake umešajte s tremi žlicami sladkorja in dodajte v riževo maso. Vmešajte tudi sladko in kislo smetano, limonino lupinico in začinite s cimetom.
- Pečico ogrejte na 180 stopinj Celzija.
- Slive za nekaj minut namočite v mlačni vodi.
- Beljake, dve žlici sladkorja in ščepec soli stepite v trd sneg, ki ga previdno in nežno vmešajte v riževo maso.
- Polovico riževe mase vlijte v namaščen pekač. Potresite z dvema tretjinama sliv, ki ste jih prej oželi in osušili, in pokrijte s preostalo riževo maso.
- Potresite s preostalimi slivami, ki jih malce potisnite v riž, mandljevimi lističi in koščki masla.
- Za približno 45 minut postavite v pečico.
- Namesto suhih sliv lahko uporabite suhe marelice, datlje … Ali pa sveže sadje: jabolka, mango, hruške ...
Dober tek!