Čeprav se morda sliši fino, je rižota s penino in kozicami zelo preprosta jed, s katero boste presenetili svoje najdražje.
Sestavine:
- 220 g riža za rižote
- 1 čebula
- 100 ml penine
- 500 ml jušne osnove
- 180 g kozic
- 3 žlice oljčnega olja
- 1/2 čajne žličke morske soli
- 1/2 stroka česna
- 1/4 žličke origana
- 1/4 žličke timijana
Priprava:
- Za rižoto s kozicami najprej odtajamo kozice. Šalotko olupimo in jo na drobno nasekljamo. Oljčno olje segrejemo, dodamo šalotko, da rahlo postekleni. Nato dodamo riž, ki ga pražimo, dokler ne postekleni. Dodamo začimbe in premešamo.
- Riž zalijemo s penino, ga ves čas mešamo in pustimo, da penina nekoliko povre. Nato postopno dodajamo jušno osnovo. Vedno samo toliko, da je riž s tekočino prekrit. Na zmerni temperaturi enakomerno mešamo, dokler ne povre vsa juha. Riž je tako skuhan; je kremast, vendar v jedru še vedno nekoliko hrustljav.
- Odtajane kozice speremo in jih narežemo na manjše kose, jih primešamo v vročo rižoto in pustimo nekaj minut, da se segrejejo.
- Preden rižoto postrežemo, dodamo vsaki porciji eno jedilno žlico penine. To da jedi še posebno osvežilno noto.