Magazin
21 ogledov

S prezračevanjem nad vlago

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Redno prezračevanje stanovanjskih prostorov je nujno, saj se v nasprotnem primeru v stanovanju lahko nabere vlaga, ki vodi do nastanka plesni.

Plesen je nadloga, ki je najbolj problematična v jesenskih in zimskih mesecih. Nastane pa zaradi vlage v prostoru, ki je v večini primerov posledica nezadostnega ogrevanja in prezračevanja prostorov.

Temeljito prezračevanje
Največ, kar lahko storite sami, je, da temeljito in redno prezračujete stanovanje. V stanovanjih, ogrevanih s centralno kurjavo, je treba prezračevanje stanovanja opravljati redno in temeljito večkrat na dan po najmanj 15 minut. Sobna temperatura mora biti med 21 in 22 stopinj Celzija. Tudi zavese in senčila onemogočajo kroženje zraka, zato jih zjutraj razgrnite. Pohištvo naj bo od zidov, predvsem v kotih, dovolj odmaknjeno.

Sušenje perila in kuhanje
Tudi sušenje perila na radiatorjih ali stojalih v stanovanju povečuje koncentracijo vlage. Če nimate druge možnosti, morate večkrat prezračevati stanovanje. Pri kuhanju nujno uporabljajte kuhinjske nape, ki z ventilatorjem odvajajo vodno paro iz prostora. Če te možnosti v kuhinji ni, je treba v času kuhanja prostor večkrat prezračiti. V prostorih, kjer so nameščene prezračevalne rešetke, le-te ne smejo biti založene s pohištvom ali kako drugače prekrite.

Sušilci zraka
Težave z vlago lahko rešite z nakupom sušilca zraka. Sušilci v obliki kamna ali električni sušilci bodo vsaj deloma omejili nadlogo, ki vas lahko stane zdravja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.