Razlogov za pobeg na Obalo ali Kras je vedno dovolj, v teh dneh pa se jim je pridružil še eden – šparglji. Divje lahko naberete sami – iščite jih med bodičevjem na kamnitih predelih pobočij. Sicer pa bo ta in prihodnji mesec kar nekaj priložnosti, da izlet združite z zabavo in kulinaričnimi prireditvami, na katerih vam bodo ponudili špargljeve specialitete.
Po napotke v Brestovico
Prvi sveži divji kraški šparglji pokukajo na plan v Brestovici, ki je najbliže morju. Domačini bodo iz njih mamljive dobrote pripravili v nedeljo. Ponudili bodo frtalje, pripravljene iz špargljev, jajc in pancete, pokušali pa boste lahko tudi brestovska vina ter žajbljev in teranov liker. Domačini obljubljajo, da bodo z gosti delili znanje o tem, kje in kako nabirati šparglje – izkušnje in poznavalsko oko so pri tem še kako pomembni.
Rekordna fritaja
Še več jedi iz špargljev boste lahko pokusili na tradicionalnem Prazniku šparinge v Gračišču, istrski vasi, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljena od Kopra. Odprtje festivala bo 20. aprila. Jedi iz špargljev bodo pripravljali domačini, v pripravi najboljše jedi pa bodo tekmovali tudi obalni gostinci. Vrhunec bo 5. maja, ko bodo pekli fritajo (ocvrta jajca s šparglji), tokrat izjemoma ne v Pomjanu, ampak v Kopru. Letošnja fritaja naj bi bila še večja od lanske, za katero so porabili 2012 jajc.