Magazin
39 ogledov

Seviqc Brežice odpira vrata

(Foto: Seviqc Brežice) Žurnal24 main
Z današnjim koncertom Orchestra Barocca di Bologna, Chorus N'omen in Grazer Choral Schola se začenja festival stare glasbe Seviqc Brežice. V okviru festivala se bo letos zvrstilo 43 koncertov.

Na današnjem koncertu, ki bo v Viteški dvorani gradu Brežice, bo izvedena tudi najpomembnejša skladba slovenske baročne glasbe, Dunajska maša Janeza Krstnika Dolarja. Jezuitski pater, glasbenik in teolog jo je zasnoval za 16 pevskih solistov in 16 inštrumentov z orglami. Mašo dopolnjuje enoglasni gregorijanski koral.

Več o festivalu si lahko preberete tukaj.

Člani Orchestre Barocca di Bologna igrajo s priznanimi evropskimi ansambli in baročnimi orkestri, na festivalu Seviqc Brežice pa so že sodelovali leta 2006. Slovenski zbor Chorus N'omen je prvič nastopil skupaj leta 1999 za izvedbo Bachove kantate Actus tragicus. Uveljavili so se z a cappella sporedi, na snemanjih za založbo Carus ter na koncertih z Wiener Akademie. Avstrijska Grazer Choral Schola je specializiran ansambel za izvajanje gregorijanskega korala iz najstarejših rokopisov iz 10. stoletja, njegovi člani so cerkveni glasbeniki, muzikologi in teologi.

Festival bo potekal do 4. septembra po vsej državi, na njem pa se bo zvrstilo 43 koncertov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.