Slano pito s sirom in špinačo pripravite za kosilo ali večerjo. Po želji ji primešajte por ali malo slanine.
Sestavine:
- 500 g listnatega testa
- 500 g fete ali skute
- 150 g masla
- 80 dag špinače
- 1 čebula
- 1 jajce
- sol in poper
Priprava:
- Špinačo preberite, operite in na hitro pokuhajte v vroči vodi ali nad paro – le toliko, da se posede. Nato jo odcedite, ohladite in sesekljajte. Sir ali skuto razdrobite, čebulo in peteršilj nasekljajte.
- V posodi zmešajte pripravljeno špinačo, sir ali skuto, čebulo in peteršilj ter zmes začinite s soljo in poprom. Dobro premešajte. V skodelici razžvrkljajte jajce, mu primešajte mleko in stopljeno maslo (mlačno).
- Čas je za sestavo pite. V pomaščen pekač položite nekaj plasti listnatega testa (ne pozabite na rob), vsak list premažite z jajčno mešanico ter nanj razporedite tretjino mešanice sira in špinače. Dodajte nekaj plasti listnatega testa, vsako premažite z jajčno mešanico, potresite z drugo tretjino mešanice in postopek še enkrat ponovite. Na koncu pito prekrijte s plastjo listnatega testa, privihajte in po potrebi odrežite rob in vse skupaj polijte s preostalo jajčno mešanico.
- Pripravljeno pito položite v hladno pečico, jo ogrejte na 200 stopinj Celzija in pecite še okoli 40 minut. Pita je pripravljena, ko je zlato rjavo zapečena. Dober tek!