Magazin
335 ogledov

Tako bo vaš nastop požel stoječe ovacije

govor Profimedia
Upoštevajte te nasvete in vaš nastop bo popoln!

jernejčič | Avtor:
Znana piarovka in menedžerka Andreja Jernejčič je pred kratkim izdala novo knjigo Popoln javni nastop, ki je v bistvu priročnik o nastopanju. V knjigi je več kot 250 primerov, kako nastopati v medijih, na konferencah, razgovorih za službo ali napredovanje, na družbenih omrežjih in internetu ter tudi v kriznih, neprijetnih in težkih situacijah. "Knjiga je za vsakogar, ki se kadarkoli pojavi na odru ali kot govornik na konferencah, proslavah, porokah itd., saj so v njej napotki za vse okoliščine in namigi, kako odpraviti tremo, govoriti razločno, pravilno dihati, ustrezno uporabljati roke in kako dobro vsebino povedati v minuti," pravi Andreja, ki je za naš portal razkrila pet ključnih stvari, ki se jim morate izogniti, če želite na odru briljirati. 


1.    Ne pripravljajte se zadnji hip: Pripraviti se morate že prej, vsaj teden ali dva prej, bolje še več, sploh, če niste vešči nastopanja. Prezentacije nujno poglejte prej. Ne pozabite tudi, da se vadi na glas in vedno pred ogledalom. Če kaj ni v redu, boste takoj spremenili. Vaja po tiho ni pravilna vaja. Priprava je ključ do uspeha. 

2.    Ne stojte za govorniškim pultom: Ko stojite za pultom, delate pregrado med seboj in publiko. Tega se izogibajte. Že predhodno organizatorju predlagajte, da vam postavi mikrofon na sredi odra ali vam da naglavnega.

3.    Ne glejte prezentacije: Očesni stik je ključnega pomena. Z njim dokazujete, da znate, veste in ste prepričljivi. Zato ne glejte stran. Vedno glejte vso publiko na vse konce dvorane. Nikakor se ne obračajte k prezentaciji. Najslabše pa je, da publiki obrnete hrbet.

4.    Izogibate se humorju: Dobri govorniki bodo vključili humor. Vsi imamo radi kakovostno vsebino in sprostitev. Biti izviren in zabaven je velika umetnost, ki so jo le redki sposobni. 

5.    Ne stojte na miru: Gibajte se. Danes je dinamika zaželena. Uporabljajte roke, saj jih tudi sicer, ko govorite. Nikakor pa to ne pomeni, da se zibate ali prestopate na mestu, s čimer bi izkazovali živčnost.

"Zlato pravilo pa je, govorite iz srca, ne igrajte drugih in bodite, kar ste," še dodaja strokovnjakinja.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.