Magazin
32 ogledov

Umrl vzornik Lennona, Zappe in Bowieja

Stockhausen je bil eden začetnikov elektronske glasbe. Žurnal24 main
V 80. letu starosti je na svojem domu v Kürtnu na zahodu Nemčije umrl Karlheinz Stockhausen, eden najpomembnejših povojnih skladateljev in pionir elektronske glasbe.

Karlheinz  Stockhausen, rojen 22. avgusta 1928 blizu Kölna, je v 60-ih in 70-ih letih zaslovel s svojimi avantgardnimi deli, kasneje pa se je posvetil skladanju za gledališče in druge projekte. Medtem ko so ga nekateri kritiki zavračali, so ga drugi priznavali kot vodilnega teoretika serialne glasbe 20. stoletja.

Leta 1953 je postal sodelavec studia za elektronsko glasbo nemške radiotelevizije WDR, v letih 1966-1967 je bil gostujoči profesor za kompozicijo na kalifornijski univerzi v Davisu, v letih 1971-1977 pa profesor kompozicije na glasbenem konservatoriju v Kölnu.

Napisal je 362 skladb, med njimi več kot 140 elektronskih oziroma elektroakustičnih del, ter izdal več kot 100 albumov. Med njegova največja dela sodi sedemdelni operni cikel "Licht", ki ga je pisal kar 25 let, v celoti pa naj bi ga prvič izvedli prihodnje leto v Dresdnu.

S svojo ustvarjalnostjo je vplival na rock in pop glasbenike od Johna Lennona do Franka Zappe in Davida Bowieja, pripisujejo pa mu tudi vpliv na techno glasbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.