Magazin
24 ogledov

V francoske muzeje brez denarnice

Mona Lisa v Louvru Žurnal24 main
V Franciji se začenja polletni preizkus, med katerim bodo vsi največji muzeji odpravili vstopnine ali pa obiskovalcem vsaj kakšen dan med tednom ponujali prost vstop.
 
 

Ko bodo Franzoci zagledali dolge vrste pred muzeji, bodo rekli: 'Poglej poglej, tujci izkoriščajo priliko. Bi bili pa res cepci, če jih ne bi posnemali'.

Christine Andre, kulturno ministrstvo

 
Na ta način želijo odgovorni spodbuditi ljudi, da bi pogosteje stopili v te kulturne hrame in jim približati visoko kulturo. Med 18 narodnimi muzeji, ki so se vključili v projekt, so tudi Louvre, Centre Pompidou in Quai Branly v Parizu, ki jih sicer zdaj obiskujejo predvsem tujci. Vodilni v francoski kulturi upajo, da bodo domačini sledili zgledu, ki jim ga v rodni domovini dajejo obiskovalci in se bodo odslej tudi sami raje kot v nakupovalna središča odpravili na obisk muzejev.

Zaradi nepobrane vstopnine bodo ustanove ob okoli 200 milijonov evrov denarja, ki ga bodo nadomestili z donacijami in denarjem iz državnih pipic. Kulturna ministrica Christine Albanel upa, da bo projekt uspel, saj bo francoski predsednik Nicolas Sarkozy v kratkem podrobno pregledal uspešnost dela svoje ekipe, Albanelova pa bo ocenjena prav po številu obiskovalcev, ki jih bo pritegnil njen projekt.

Zelo dobre britanske izkušnje
Podobne izkušnje z odpravo vstopnin že imajo v Veliki Britaniji. Tam se je l. 2001, prvo leto projekta, obisk narodnih muzejev povečal kar za 2,7 milijonov oz. 62 odstotkov novih obiskovalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.