Magazin
29 ogledov

V prestolnici prvi Festival črk

Fotografija je simbolična. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ljubljana bo v času svetovne prestolnice knjige med 8. julijem in 8. avgustom gostila prvi Festival črk. V mesecu dni se bo zvrstilo 36 različnih prireditev, od predavanj in delavnic do projekcij filmov.

Po besedah načelnika oddelka za kulturo ljubljanske mestne občine Uroša Grilca je Festival črk dokaz, da želijo s projektom Svetovne prestolnice knjige knjigo predstaviti v najrazličnejših kontekstih. Festival ponuja vpogled v zgodovino tiska, oblikovanje in tehnike, obenem pa odpira tudi dileme in perspektive tiskanja v prihodnosti.

Trenutno tiskarna, ki so jo poimenovali tipoRenesansa, gostuje v prostorih info pisarne Ljubljane na Mačkovi ulici, želijo pa si, da bi pridobila stalni domicil. Ta bi med drugim ponujal izobraževalni program tako za otroke kot za strokovno javnost.

V sklopu Festivala črk bodo pripravili vrsto predavanj, ki bodo vsakič ob 20. uri. Prvo bo v četrtek, 15. julija. Na njem bo oblikovalka Petra Černe Oven govorila o razlikah med tipografom in grafičnim oblikovalcem.

Večino delavnic bo vodil organizator festivala Marko Drpić, ki je izpostavil delavnico Povaljani plakat, na kateri bodo tri plakate na temo erotike natisnili tako, da jih bodo povaljali z gradbenim valjarjem. V sklopu delavnice Popolnoma moja knjiga bodo lahko udeleženci v petih dneh izdelali knjigo, spremljali pa bodo lahko tudi avtorje Stripburgerja, ki bodo z različnimi tehnikami ročno natisnili knjižico s kronološkim pregledom delovanja stripovske revije.

Festival se bo v glavnem odvijal v galeriji Kresija ali pred njo. Predvajali bodo tudi dva dokumentarna filma, in sicer 13. julija ob 20. uri film Garyja Hustwita Helvetica ter 27. julija ob 18. uri v Kinodvoru film Justine Nagan Obrazi črk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.