Magazin
26 ogledov

Več telovadbe za več znanja

deklica, punčka Žurnal24 main
Vsakodnevno gibanje pripomore k boljšim rezultatom pri učenju.

Otroci, ki se pogosto ukvarjajo s telesno dejavnostjo (organizirano ali neorganizirano), pri učenju dosegajo veliko boljše rezultate kot njihovi vrstniki, prav tako imajo večjo sposobnost koncentracije in pomnjenja. To je pokazalo več raziskav, v katerih je sodelovalo več kot 12 tisoč otrok, sklepna študija pa je bila objavljena v strokovni reviji Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine. Vzroki za takšen rezultat so v učinku, ki ga ima telesna dejavnost na telo.

Več krvi pride v možgane

Najočitnejša posledica rednega gibanja je pri otrocih boljša prekrvavljenost celotnega telesa, kar seveda vključuje možgane. To pomeni, da so ti veliko bolje preskrbljeni s kisikom in zato bolje funkcionirajo.

Manj stresa in slabe volje

Vadba ali dinamična igra pri otrocih poskrbi tudi za večjo sproščenost, saj se tako lažje otresejo pritiskov in stresa šolskega vsakdanjika. Iz raziskav je tudi očitno, da se po uvedbi rednega gibanja prav tako izboljša splošno psihofizično stanje, to pa pomeni, da je otrok večinoma dobre volje in da je motiviran za učenje. Raziskovalci ob tem poudarjajo, da je ob gibanju bistveno, da otrok vanj ni prisiljen, temveč se pri gibalnih dejavnostih zabava in v njih sodeluje na lastno željo, zato ga ne silite v dejavnosti oziroma športe, ki mu niso všeč.

Z družino dejavno na svež zrak

Če vaš otrok večino prostega časa preživi za računalnikom, bodite zgled in v družinski urnik vnesite skupne sprehode, igre z žogo ali druge dejavnosti, ki bodo zabavno poskrbele za gibanje vseh družinskih članov. Tako boste otroka na prijazen način spoznali z drugačnimi oblikami preživljanja prostega časa. Ne pozabite, da za uvajanje zdravih navad nikoli ni prepozno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.