Magazin > VIP
33811 ogledov

Danes mineva 10 let od tragedije na Vranskem, v kateri je umrla mlada igralka

bolska, vransko PGE Celje
Nesreča zaradi obilnih padavin.

Policijska postaja Celje je bila 13. 9. 2014 okoli 11. ure obveščena, da so v potoku Bolska na območju Prekope našli prazno kombinirano vozilo. Narasli potok je odnesel del brežine in službeno vozilo, s katerim se je sodelavec AMZS odpravil na preventivno aktivnost. Kot se je izkazalo, je bila z njim 17-letna dijakinja iz Petrovč, Lara Safran. Oba sta umrla. Druga smrtna žrtev je bil njen bratranec Miha Baloh.

O tej tragediji se je zelo veliko govorilo. Lari se je namreč pred smrtjo uresničila velika želja - dobila je glavo vlogo v mladinskem filmu Vloga za Emo. "Pretreseni in žalostni sporočamo, da sta se smrtno ponesrečila glavna igralka prihajajočega, mladinskega, slovenskega filma Vloga za Emo, sedemnajstletna Lara Safran in njen bratranec Miha Baloh. Oba sta bila na poti, da bi mladim prenesla sporočilo o preventivi in vzgoji v prometni varnosti in sama postala žrtvi. /.../ Premiera filma Vloga za Emo bo, tako kot je bilo napovedano, saj so se tako odločili Larini starši, ker so ves čas vedeli in čutili, da se je s to vlogo hčerki izpolnila velika, skrita želja in bi si to želela tudi sama. Lara ni bila povsem običajna najstnica, bila je celo preveč modra, odrasla, odgovorna za svoja leta. Aktivna na mnogih področjih, delovna, zavzeta, kot bi se ji mudilo, kot bi hitela, da bo opravila vse, kar je želela. Opravila je, še predobro, zasijala je in si uresničila največjo željo, postati igralka in s svojo vlogo morda pomagati tudi drugim, prijateljem, sošolcem, znancem, neznancem, vrstnikom in tudi staršem ter odraslim nasploh. Prezgodaj, mnogo prezgodaj je zaključila svoje delo, a usoda je tako hotela. Za seboj je pustila veliko bolečino, a je pustila še nekaj velikega, nekaj, kar bo ostalo generacijam, pustila nam je svojo vlogo in zavest, da moramo verjeti vase,“ so takrat sporočili ustvarjalci ekipe. 

lara safran | Avtor: youtube.com youtube.com

Da je bila Lara zares nekaj posebnega, se strinja tudi režiser Alen Pavšar, ki je zelo vesel, da je Lara film videla. "Lara je film videla, za njene starše pa sedaj pripravljamo posebno projekcijo. Nad filmom je bila navdušena. Uživam, ko gledam film, in ga doživljam skozi Larine oči. Vem, kako vesela bi bila. Oboževala je filmsko umetnost. Vedno, ko sva se pogovarjala, sva razpravljala o filmih. Bil sem njen profesor. Kar si bom najbolj zapomnil, je to, da nisem le jaz tisti, ki je njo nekaj naučil, ampak je tudi ona mene nekaj naučila. Mislim, da je prerasla učitelja,“ je povedal nekaj dni po tragediji. 

V filmu so zaigrali tudi Tina Gorenjak, Manca Košir, Vojko Belšak in Alida Bevk. Koširjeva je v filmu igrala samo sebe. "Najbolj me je ganilo vodilo filma - delati tudi za druge. Če potem pomisliš, da je Lara umrla, ko je bila na poti osveščati druge o varnosti v prometu ... Odšla je sredi svojega poslanstva. S tem nam je pustila pomembno sporočilo. Umrla je v vodi, ki je simbol duše. Njena duša je izkusila veliko stvari. Včasih so rekli, da tisti, ki so hitro živeli in veliko doživeli, umirajo mladi. Mlad umre tisti, ki ga imajo bogovi radi, zato so mu tudi dali vse te talente, da je lahko delal in navdihoval druge, da je bil luč za druge. In ta luč bo svetila tudi preko tega filma," je o Larini usodi povedala Košir.

Komentarjev 5
  • Grunf 22:06 13.september 2024.

    Zapis je razumeti kot uteho njenim najbližjim, da tudi po desetih letih ni bila pozabljena. Prav gotovo pa ne kot spodbuda komentatorjem, da pokažejo najslabše v sebi.

  • Avatar Jašna53
    Jašna53 06:33 13.september 2024.

    Danes mineva 19 let, 4 mesece, 5 dni, 11 ur in 45 minut od kar je zaradi starosti umrla veverica v pokljuških gozdovih??????