Magazin > VIP
1503 ogledov

Je J. K. Rowling res tako osovražena, da ni bila niti del 20. obletnice Harryja Potterja?

J.K. Rowling Profimedia
To sta uradni in neuradni razlog …

Angleška pisateljica J. K. Rowling, literarna mama najbolj slavnega čarovnika na svetu Harryja Potterja, po knjižnjih delih katere so ustvarili eno najbolj uspešnih filmskih franšiz vseh časov, ni del dokumentarne oddaje ob 20. obletnici prvega dela franšize, ki so ga predvajali 1. januarja. V dokumentarcu, v katerem so sodelovali igralci in produkcijska ekipa, se Rowlingova pojavi le na starih posnetkih iz leta 2019.

Zakaj se ekipi svojega knjižnega in filmskega junaka ni pridružila, je velika uganka. Entertainment Weekley sicer je poročal, da se je njena ekipa odločila, da bo povsem dovolj, da se pojavi z arhivskimi posnetki in da njen nastop ni potreben. A špekulacij je seveda veliko.

Razlog, da se ekipi ni pridružila od 20. obletnici filmskega prvenca Harryja Potterja, je škandal, v središču katerega se je znašla lansko leto. Na Twitterju se je namreč odzvala na članek z naslovom Ustvarjanje enakega sveta za ljudi z menstruacijo v času po covidu-19. Rowlingova je na to s posmehom zapisala: "Ljudje, ki imajo menstruacijo. Prepričana sem, da obstaja ime za te ljudi. Naj mi nekdo pomaga. Žmenske? Žminske? Žmunske?" S to izjavo se je nanjo vsul plaz kritik, da je transfobična, češ da niso le ženske tiste, ki imajo menstruacijo.

Rowlingova je svojo izjavo kasneje tudi pojasnila: "Poznam in obožujem trans ljudi, toda brisanje koncepta spola zbriše možnost mnogih, da smiselno razpravljajo o svojem življenju. Ni sovraštvo govoriti resnico."

Javnost je vrgla na noge, med njimi tudi glavne filmske zvezde Harryja Potterja, ki so se ji zoperstavili ter jasno zapisali, da so tudi transspolne ženske ženske. Namiguje se, da je predvsem to razlog, da ob obletnici filmskega Harryja ni sedela za mizo z glavnimi igralci in ustvarjalci. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HBO Max (@hbomax)

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 08:07 05.januar 2022.

    Znanstveniki različnih strok trdijo, da je spol v bistveno nad 99% (99,8% , 99,95% , 99,98% itd.) nedvoumno določen ob rojstvu (z genitalijami). Peščica se npr. rodi z reproduktivnimi organi obeh spolov oz. se rodijo z organi, ki biološko delno ...prikaži več ustrezajo obem spolom. To so posebnosti, anomalije. Spola sta dva in nista isti pojem kot spolnost. Rumeni mediji izvajajo pogrom nad razumom. Praviloma imajo trans osebe jasno izražen (biološki) spol, kriza identitete pa jih nagovarja k nečemu kar niso.