Vodja kuhinje L’Hotel de Ville v Švici, Benoît Violier, se je v svojem stanovanju ustrelil. Zakaj si je eden najbolj znanih kuharjev na svetu sodil sam, še ni znano, mnogi pa menijo, da je bil zanj pritisk prevelik.
Restavracijo, ki jo je nazadnje vodil, so decembra lani razglasili za najboljšo restavracijo na svetu (La Liste). O tem, kakšen neverjeten kuharski mojster je bil 44-letnik, pa priča tudi podatek, da mu je francoski vodič po restavracijah Gault-Millau leta 2012 podelil kar 19 točk od 20.
"To je velika izguba za švicarsko gastronomijo,“ je povedal kuhar René Schudel, francoski vrhunski kulinarični mojster Paul Bocuse pa je Violierja označil za neverjetno talentiranega. "Niti za trenutek nam ni dal vedeti, da se ne počuti dobro,“ pa je povedal lastnik londonske restavracije Mosimanna, Anton Mosimann, bolj neposreden pa je bil švicarski kuhar Jacky Donatz. "Za Benoîta je bil pritisk prevelik. Bil je zelo občutljiv človek, a hkrati zelo ambiciozen. Zanj je bila pomembna le njegova restavracija,“ je povedal.
Da je pritisk vrhunskih šefov zelo velik, je med šovom Gostilna išče šefa izpostavil tudi komentator šova in kuhar Karim Merdjadi. V restavracijah z Michelinovimi zvezdicami namreč ni pomembna le hrana, ampak prav vse.
"Naš poklic je brutalen. Osemnajst ur na dan se mučiš, kljub temu pa vseh gostov ne moreš zadovoljiti. Šibkosti ne smeš pokazati. Benoît je bil edinstven. Njegova pedantnost ga je pokopala,“ je povedala kuharica Meta Hildebrand.
Je to razlog za samomor "najboljšega kuharja na svetu“?
Švicarji še vedno šokirani nad prezgodnjo smrtjo kuharskega mojstra Benoîta Violierja. Prijatelji in kolegi ugibajo, zakaj si je 44-letnik vzel življenje.
Ti bi naredil samomor, ker ne moreš imeti takšnega "popolnega" avta, kot si želiš, ali popolnega stanovanja, ali ženske?
Če na hrano gledaš tako potem je zate tudi:avtomobil le sredstvo za premik od A do Bstanovanje le objekt za zaščito pred atmosferskimi vpliviseks le dejavnost za reprodukcijo...
prevelik pritisk zaradi kuhanja?? res nisem mogel nikoli razumeti, zakaj ljudje tako dramatizirajo okrog hrane. Način pridobivanja energije pač.