Magazin > VIP
6238 ogledov

Matej Zemljič je sporočil žalostno novico

matej zemljič Adrian Pregelj
Igralec žaluje.

Priljubljeni igralec Matej Zemljič, znan iz nadaljevank Skrito v raju, Gospod profesor in Najini mostovi, videli pa smo ga lahko tudi v filmu Gajin svet, je na družbenih omrežjih sporočil, da mu je umrl zvesti pasji spremljevalec Princ, ki je dočakal več kot 14 let.

"Upam, da ti je lepo tam zgoraj," je Matej zapisal ob galeriji Prinčevih posnetkov. Vsi, ki smo imeli kdaj psa, vemo, kako boleča je takšna izguba. Pod objavo se je zato nabralo veliko komentarjev, v kateri so lepotcu izrekli sožalje in podporo, ki jo je bil Matej zagotovo vesel.

Princ je bil samojed. Njihova domovina je Sibirija, ime pa so dobili po nomadskem plemenu Samojed. 

Gre za prijazne, nežne in občutljive pse, ki so služili mnogim namenom. Med drugim so vlekli sani, preganjali severne jelene ter lovili divje živali. Ponoči so si posteljo delili z ljudmi in jih greli s svojo telesno toploto. Tudi zato so morali biti res stabilni in prijazni. V 18. stoletju so bili pripeljani v Anglijo, od koder se je pasma razširila po vsem svetu, danes pa je samojed priljubljen predvsem kot družinski pes.

Običajno je njihova dlaka snežno bela, krem ali biskvitne barve. Nega je precej zahtevna, saj obsega pogosto krtačenje, še posebej v obdobju menjave dlake. Dlaka ga varuje tako pred mrazom kot pred vročino. Kot je še dodala sogovornica, se iz njihove dlake lahko izdeluje tudi preja, iz katere se nato lahko izdelajo tudi oblačila. Na spodnji fotografiji denimo kapa iz njegove dlake. 

Še več o tej pasmi izveste TUKAJ

Komentarjev 1
  • Pierre 09:03 24.julij 2024.

    Smrt psov ali mačk ''slavnih'' si seveda zasluži vso pozornost javnosti!!! Bolano do konca!!!!