Magazin > VIP
141029 ogledov

Naš voditelj povsem odkrito o odnosu z možem Rokom

Mark Žitnik
1/4
Helena Kermelj
Več kot 60 Markovih ljubezni, ki jih je objel.

Na košarkarskem igrišču hotela One66, kjer košarke zaradi pripetljaja s projektorjem ne igrajo več, je Mark Žitnik Strle navkljub oblakom, ki so zaprli prestolnico, s svojo sončno energijo napojil prisotne. Na prvi uradni predstavitvi druge knjige Kavč ga je prišla podpret vsa družina, med obiskovalci pa so bili tudi gosti, ki so zajokali.

Preden je spregovoril o 99 zgodbah s terapevtskega kavča, je s svojim magičnim nastopom pred srčne prisotne stopila izjemna Tinkara Kovač s prav posebnim gostom. Skupaj z njo je zapel Markov sin Tristan, sicer njen učenec. Tinkara se jeseni vrača na velike odre z all star zasedbo, zato ji bo pomoč najmlajših morda prišla še kako prav.

Čuteč, z močno žensko energijo nabit začetek večera, je raznežil tudi Vesno Milek, ki je med Tinkarinim nastopom odprla srce in pokazala svojo ranljivost. Poleg tega, da je bila ena prvih, ki je v roke vzela Kavč, ju z Markom veže prav posebna vez: "Pred leti sem se z Rokom, svojim možem, preselil v Cerknico, od koder prihaja tudi Vesna. In to še ni vse … Bila je ena najljubših učenk od moje tašče. Rokova mami je bila namreč njena učiteljica v 1. razredu osnovne šole."

Ko je Vesna Kavč prebrala prvič, se ji je zdel uporaben, praktično napisan priročnik. "Ko sem začela brati drugič, sem skozi zgodbe v knjigi vstopila globlje, kot bi vstopila v hišo ogledal, ki so brezkompromisno odsevala moje bolečine, moje frustracije in moje zablode o ljubezni." Mark Žitnik Strle je v sproščenem tonu prisotnim zaupal zgodbo o svoji bogati karieri z raznolikimi izkušnjami: "Še včeraj sem pel na Zvezde pojejo, neuspešno, čeprav sva s Sanjo Grohar zmagala, potem pa sem iz medijev prestopil v pisateljevanje in terapevtsko druženje." Televizija je bila zanj, kot za marsikaterega televizijca, kot droga. Delal je od jutra do večera, še ponoči in vmes: "Ko sem prebolel abstinenčno krizo, sem dojel, kaj bi rad počel." Kmalu je začela je nastajati terapevtska knjiga Kavč.

V odnosih težava nikoli ni enostranska

A ne gre za običajen priročnik, kakršnih smo vajeni, če beremo ameriške priročnike za osebno rast, je pojasnjevala Irena Pan, ki se je pogovarjala z Markom. "Zgodbe so slovenske, poleg tega pa jasno prikažeš, da v odnosih težava nikoli ni samo enostranska, ampak večplastna." V zadnjih 10 letih dela je Mark prepoznal 33 različnih področij, s katerimi se ljudje prej ali slej srečamo v vsakem odnosu. "Enkrat mi je neka gospa rekla, da je srečna, da se ni prepoznala v vseh poglavjih. No, jaz se z njo težko strinjam, ker je najin odnos z Rokom tako poseben, da bi se lahko v vseh poglavjih našel."

V katerem poglavju se bo najbolj našel Jure Longyka, še ne vemo, ker knjige še ni prebral, je pa s predstavitve odšel z dobrim občutkom: "Lucidno, duhovito, resnično. Dober občutek na koncu." In kot je povedal Mark, je pomembno, da živimo s strastjo. To je le eden močnih naukov, ki nam jih ponudi v knjigi Kavč, ki jo je izdala založba Chiara. "Karmični odnosi nam včasih prinašajo nevihte in nemirno morje, a včasih so prav ta nemirna morja tista, ki v odnose prinašajo rast."

Tudi sam nosi grenko družinsko zgodbo

Pogosto se je povsem odkrito dotaknil odnosa z možem Rokom, skrival pa ni niti svojih zamer, ki jih je dolgo nosil s sabo: "Imel sem blazno zamero do očeta, ki se je poslovil lani, konec leta. Ta zamera je definirala tako njega, njegovo bolezen kot mene, do nekega trenutka, deset sekund je bilo potrebnih, ko je zamera spontano šla." Opominja namreč, da včasih tovrstnih trenutkov ne moremo načrtovati, ker zamere spustijo takrat, ko morajo. 

Mnogi sledijo Marku že od leta 2000, ko je izšla njegova prva knjiga Odgovori, od junija naprej pa mu boste vsi lahko sledili na poti po Sloveniji, saj se s kavčem odpravlja na turnejo. Ena od klientov, ki je sledila njegovim naukom, pa je nekoč bila tudi Tinkara Kovač: "Mark je z mano prehodil nekaj moje poti, verjetno takrat, ko je bilo najtežje. Z današnjim nastopom mu lahko vsaj malo vrnem to, kar je on meni dal. Predvsem to, da me je vedno znova spominjal na to, kdo sem, in da je poskrbel, da mi nikoli ni zmanjkalo navdiha."

Sorodne novice