Magazin > VIP
35319 ogledov

Novinarka že več kot leto brez prebite pare, RTV vložil še pritožbo

Zemira A. Pečovnik osebni arhiv
Kalvarije še ni konec.

Letos poleti je RTV novinarka Zemira A. Pečovnik po dolgem enem letu vrtenja sodniškega kolesja le dobila širok nasmešek na obrazu. A žal ne za dolgo.

Spomnimo. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je letos poleti po enem letu odločilo, da je izredna odpoved, ki je Pečovnikovo doletela junija lani s strani takratnega direktorja RTV Uroša Urbanije, nezakonita.

Izredno odpoved zaradi očitane goljufije je dobila, ker se je, kljub temu da je večer pred odhodom Urbanija umaknil soglasje za službeno pot, vseeno na lastne stroške udeležila filmskega festivala v Cannesu in za RTV pripravila več prispevkov. Sodišče je odločilo, da goljufije ni bilo in da je Pečovnikova s prispevki delovala izključno v dobro javne televizije. 

Sodišče je zapisalo, da je bila oškodovana dejansko ona sama, ker je bila deležna mobinga in izživljanja s strani Urbanije. “Urbanija je zlorabil svojo moč in sama nisem bila edina žrtev mobinga. Zavlačeval je s soglasji za potne naloge, zahteval je tudi seznam stavkajočih, kljub temu da ga ni smel. Očitno mu res nisem bila po godu, začelo se je že februarja, ko smo proslavo na Prešernov dan prenašali čisto do konca in sem zato dobila opomin,” je za Žurnal24 avgusta povedala Zemira.  

“S sodbo sem zelo zadovoljna, navdušena sem nad tem, da je sodba res detajlno zapisana in da se je sodnica odzvala na čisto vse argumente,” je dodala novinarka. Sodišče je RTV naložilo, da Zemiri izplača nadomestila plače in da jo pozove nazaj na delovno mesto.

Kljub temu do tega ni prišlo, ker so se na RTV odločili, da vložijo pritožbo. “Sindikat jih je pozval, da naj tega ne storijo. Tudi moja redakcija se je zavzela zame. In sedaj sem še vedno brez prebite pare, ker bo odločanje o pritožbi trajalo še najmanj nekaj mesecev,” pove Zemira.

"Sodnih postopkov v teku ne komentiramo," nam je na vprašanje glede vložitve pritožbe odgovoril RTV.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Stane Adamič 08:12 25.oktober 2024.

    RTV pod nujno razpustit in vspostavit novi javni zavod.

  • firbec1 05:25 25.oktober 2024.

    Ali ne bi raje opisali celotno zgodbo? Je ta članek strokoven?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:35 25.oktober 2024.

    Našo največjo Javno hišo razpustiti jo na novo "zgraditi".