Magazin > VIP
5701 ogledov

Planet TV: Med pregledi nekateri ugotovili, da so v nevarnosti

življenje na tehnici, matej Planet TV
Nekatere so kljub veliki želji zavrnili.

Šov Življenje na tehnici je za sodelujoče zelo naporen. Sprememba prehrane in telesna aktivnost kandidatom s prekomerno telesno težo predstavljata psihični in fizični izziv. Mnogi temu pritisku ne bodo kos, prvi, ki je imel težave, pa je bil Matej, ki so ga morali odpeljati v zdravstveni dom na nadaljnje preiskave.

Sedaj je znano, kaj se mu je zgodilo. Matej je povedal, da je imel visoko vročino, ki jo je poskušal zbiti s paracetamolom in nalgesinom. "Tvegal sem, ker sem hotel biti primeren za človeško družbo," je povedal in dodal, da ga je reševalec odpeljal v zdravstveni dom, kjer so ugotovili, da ima bakterijsko infekcijo. Matej se je vrnil v šov, a bo moral še nekaj časa počivati. 

Kandidate sicer pred sprejemom v šov temeljito zdravniško pregledajo. Melinda Rebrek, producentka šova, je razložila: "Tekmovalci v oddajo pridejo z namenom, da izgubijo ne le kilogram ali dva, temveč deset ali več, kar za organizem, nevajen gibanja in zdravega življenjskega sloga, predstavlja ogromen stres. Ta stres ni le fizičen, temveč tudi psihičen. Zato vedno vztrajamo pri temeljitem pregledu, po katerem nam zdravniška ekipa sporoči, ali so kandidati primerni za hujšanje v oddaji ali ne. Zgodilo se nam je, da smo pri nekaterih odkrili zdravstvena stanja, za katera še sami niso vedeli, in jih kljub želji posledično nismo mogli vključiti v oddajo. Po drugi strani pa smo jim morda rešili življenje. Nekatere smo zgolj opomnili, da potrebujejo terapijo, saj tudi sicer ne obiskujejo redno svojih osebnih zdravnikov. Se je pa že zgodilo, da se je komu v oddaji zaradi vseh stresnih dejavnikov stanje poslabšalo in je moral oddajo zapustiti. Vsem sicer naše odločitve niso všeč, a bistveno je, da je zdravje na prvem mestu, in ni oddaje, za katero bi bili pripravljeni žrtvovati dobrobit ljudi, ki so nam zaupali, da bodo z našo pomočjo usmerili svoja življenja v želeno smer."

Pri pregledu kandidatov je sodeloval Mario Bartolac, dr. med., specialist družinske medicine, ki pravi, da debelost in z njo povezani življenjski slog predstavljata pomemben dejavnik tveganja za številna obolenja, predvsem za srčno-žilna obolenja, kot so visok krvni tlak, zožitve arterij, srčno popuščanje, sladkorno bolezen, putiko, obolenja skeletno-mišičnega sistema, kot na primer obraba kolčnih in kolenskih sklepov, pospešene degenerativne spremembe hrbtenice, večje tveganje za padce in s padci povezane poškodbe (zvini in zlomi gleženjskega sklepa), obstruktivno apnejo v spanju ter nekatera rakava obolenja. "Najpogostejša so rak debelega črevesja, požiralnika, ledvic in trebušne slinavke. Pomembno je, da spremenimo življenjski slog in čim prej reguliramo povečano telesno težo do normalne, še preden se pojavijo znaki drugih obolenj. Pri nekaterih kandidatih za šov smo odkrili znake razvijajočih se obolenj oziroma pomembno povečan dejavnik tveganja za nastanek obolenj. Pri teh kandidatih smo svetovali nadaljnjo diagnostično obravnavo za potrditev ali ovrženje suma ter v primeru potrditve ustrezno zdravljenje," je še dejal.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:31 05.september 2024.

    Pri gledanju teh žolc sem shujšal 4 kg