Magazin > VIP
3581 ogledov

Po izredni odpovedi RTV novinarka kar eno leto brez dohodkov!

Zemira A. Pečovnik osebni arhiv
Na RTV zaenkrat še preučujejo možnost pritožbe.

Pred kratkim je novinarka Zemira A. Pečovnik le dočakala svoj sodni epilog. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je namreč po enem letu odločilo o zakonitosti izredne odpovedi, ki je Pečovnikovo doletela junija lani s strani takratnega direktorja RTV Uroša Urbanije. 

Izredno odpoved zaradi očitane goljufije je dobila, ker se je, kljub temu da je večer pred odhodom Urbanija umaknil soglasje za službeno pot, vseeno na lastne stroške udeležila filmskega festivala v Cannesu in za RTV pripravila več prispevkov. Sodišče je odločilo, da goljufije ni bilo in da je Pečovnikova s prispevki delovala izključno v dobro javne televizije. 

Sodišče je zapisalo, da je bila oškodovana dejansko ona sama, ker je bila deležna mobinga in izživljanja s strani Urbanije. “Urbanija je zlorabil svojo moč in sama nisem bila edina žrtev mobinga. Zavlačeval je s soglasji za potne naloge, zahteval je tudi seznam stavkajočih, kljub temu da ga ni smel. Očitno mu res nisem bila po godu, začelo se je že februarja, ko smo proslavo na Prešernov dan prenašali čisto do konca in sem zato dobila opomin,” je za Žurnal24 povedala Zemira. 

“S sodbo sem zelo zadovoljna, navdušena sem nad tem, da je sodba res detajlno zapisana in da se je sodnica odzvala na čisto vse argumente,” je dodala novinarka. Sodišče je RTV naložilo, da Zemiri izplača nadomestila plače in da jo pozove nazaj na delovno mesto. Kljub temu do tega še ni prišlo, saj RTV še razmišlja o vložitvi pritožbe, trenutno pa roki zaradi sodnih počitnic tečejo drugače. 

Ne samo, da Zemira ni smela opravljati svojega poklica, zaradi izredne odpovedi je bila praktično vse leto brez dohodka, saj do nadomestila za brezposelnost niso upravičeni tisti, ki dobijo izredno odpoved. “Dobro, da me je preživljal mož. 20 let nazaj me najbrž ne bi mogel. Mislim, da bi se glede tega zakonodaja mogla spremeniti,” je komentirala Zemira.

RTV zadeve zaenkrat še ni komentiral. 

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Zdravko 07:59 05.avgust 2024.

    Zemira, čas je za penzijo, prepusti delovno mesto mlajšim novinarkam in novinarjem, ki že predolgo časa čakajo na službo.

  • Avatar Leon
    Leon 07:29 05.avgust 2024.

    Na RTVS so očisti gnoj ,žal smrad ostaja .

  • Puklastimiha 06:54 05.avgust 2024.

    Levicarski kupleraj je to.