Magazin > VIP
754 ogledov

Sonja Javornik se sploh ni zavedala, kako nanjo vpliva ta travma

sonja javornik, špela gornik Facebook
Sonja Javornik pravi, da se je šele leta pozneje izkazalo, kako je ta dogodek nanjo vplival.

Špela Gornik in Sonja Javornik sta se spoznali med snemanjem šova Poroka na prvi pogled, v katerem sta sodelovali kot strokovnjakinji, ki sta parom pomagali pri premagovanju zakonskih težav. Dekleti sta se tako dobro razumeli, da sta združili moči in sedaj skupaj organizirata delavnice na temo odnosov. Sedmega septembra bo v Ljubljani potekala že druga delavnica, tokrat bosta govorili o travmah.

“Pogovarjali se bomo o tem, kako nas naše pretekle izkušnje oblikujejo in kaj lahko storimo, da se osvobodimo njihovega vpliva. Ni pomembno, ali ste samski ali v zvezi – ta delavnica je za vse, ki želijo razumeti in izboljšati svoje odnose,” pravi Sonja. “Skorajda vsakdo izmed nas je v preteklosti doživel in preživel travmo. Pri vzrokih za travmatske odzive ne gre le za dogodke, ki so nas zaznamovali, temveč mnogokrat tudi za samo navezovanje, ki smo ga izkusili v primarni družini in vpliva na naše stanje živčnih sistemov. Večina nas izhaja iz družin, kjer so bili odnosi soodvisni in se varnega navezovanja šele učimo,” pa razlaga Špela Gornik, partnerska terapevtka.

Ob tej priložnosti je Sonja z nami delila svojo zgodbo o potlačeni travmi. “Pred kakimi 30 leti sem z Vesno Milek in Markom Plahuto sedela na kosilu, na katerem smo se pogovarjali o travmah. Več sta o tej temi povedala moja kolega, jaz sem na koncu le dodala, da sta se moja starša sicer ločila, ampak da zaradi tega nimam travm. Potem sem v šali še dodala: 'Razen, če sem jih potlačila.' No, pravijo, da je v vsaki šali malo resnice in tako se je šele po skoraj dveh desetletjih izkazalo, da sem imela prav! V naši družini ni bilo hudega fizičnega nasilja, niti alkoholizma, prevar ali kakšnih drugih hujših težav in verjetno je prav to razlog, da sem mislila, da ni nič narobe. V družini sem sprejela vlogo črne ovce in se sprijaznila s tem, da sem očitno preobčutljiva. Danes pa vem, da z mano ni bilo prav nič narobe … Na srečo so se stvari pri nas uredile, tako da sem danes zelo zadovoljna z odnosi, ki jih imamo, saj so veliko boljši kot nekoč …"

Strokovnjakinji sicer še pravita, da so ljudje s posttravmatskim stresnim sindromom lahko izjemno naivni, in to tudi takrat, ko se z navezovanjem stikov z nasprotnim spolom trudijo biti previdni. “Naš instinkt je bil mnogokrat zasenčen zaradi skrivnosti, zanikanj, zlorabe in zavajanj. Travmatski sram mnogokrat poskrbi, da na nezavednem nivoju prekinemo odnos sami s sabo in pričnemo dvomiti v svoje lastno zaznavanje realnosti. Tako ponavljamo začaran cikel naših prednikov,” dodaja Špela, ki bo na delavnici govorila o vplivu navezovalnih travm, medgeneracijskih travm in kolektivnih travm na naše medosebne in ljubezenske odnose. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.