Magazin > VIP
33 ogledov

Umrl Darth Vader

darth vader Reuters
Umrl je mečevalec Bob Anderson, olimpijec in človek, ki se je v kostumu Dartha Vaderja mečeval v številnih bitkah v znameniti sagi Vojna zvezd.

Anderson, ki je dočakal 89 let in leta 1952 na olimpijskih igrah zastopal britanske barve, se je "poslovil mirno" v nedeljo v bolnišnici. "Bil je eden največjih mečevalcev na svetu ter odličen koreograf filmskih bitk, zato ga bomo pogrešali tako združenje mečevalcev kot tudi filmski svet," je dejal predsednik akademije Philip Bruce.

Anderson je meč vihtel v epizodah Imperij vrača udarec in Jedijeva vrnitev. Čeprav je Vaderja igral David Prowse, glas pa mu je posodil James Earl Jones, se je pozneje razvedelo, da se je pod njegovo preobleko pravzaprav "bojeval" Bob Anderson. "To naj bi sicer ostala skrivnost, vendar pa sem Georgeu Lucasu končno rekel, da to ni prav," je Mark Hamill, ki je igral Luka Skywalkerja, leta 1983 povedal za revijo Starlog in dodal: "Bob je tako trdo delal, da si je zaslužil priznanje."

Anderson se je po koncu poklicne kariere posvetil filmu. Med drugim je sodeloval pri filmih o Jamesu Bondu Iz Rusije z ljubeznijo in Umri kdaj drugič ter pri trilogiji Gospodar prstanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.