Magazin > VIP
107732 ogledov

Umrl je naš legendarni glasbenik: “Kaj? Ne, ne, ne! Ne Zoran!”

Sveče Profimedia
Bil je ustanovitelj glasbene skupine Jutro.

Poslovil se je naš legendarni glasbenik Zoran Crnković, član in ustanovitelj jugoslovanske rock skupine Jutro, ki je delovala v 70. letih prejšnjega stoletja. Poleg Crnkovića so skupino sestavljali še Miro Tomassini, Dragan Gajić, Alan Jakin, Lado Jakša, Pavle Ristić in Jordan Gančev.

Od glasbenika se je z ganljivim sporočilom poslovil novinar Brane Kastelic, ki je zapisal: “Izjemno žalosten dan. Poslušal sem, ne vem zakaj, italijansko legendo Adriana Celentana, zelo na glas, ko mi je najdražja, ki je medtem nekaj iskala na spletu, zelo potihem dejala: "Umrl je Zoran Crnković". Kaj? Ne, ne, ne! Ne Zoran! Ne legendarni slovenski bluesman iz Trbovelj, skulirani postavni dedec, kitarist in pevec Jutra, enega meni najljubših bendov iz najstniških časov, in kasneje dolgoletni prijatelj, s katerim sva se veliko družila, ko se je zaposlil na RTV-ju. Družila in debatirala o marsičem. O glasbi, o politiki, o ljubezni, o ženskah ... Bil je veliko bolj nadarjen glasbenik, kot se je sam zavedal, moder, duhovit in pronicljiv. Občasno smo se družili tudi ... Družinsko. Vedno sva se pogovarjala, da bova skupaj naredila "en dober komad".  Pa ga nisva. Oprosti, dragi prijatelj Janez Bončina Benč, ampak saj veš, se spomniš, da sem najprej Zoranu, ki mu nikoli nisem rekel Crni, ker to ni bil dober vzdevek zanj, ponudil besedilo pesmi Ob šanku ... Ne vem, zakaj mu ni bilo všeč. Tebi je bilo in vemo, kaj se je zgodilo. Tudi po mojem odhodu v London sva se z Zoranom veliko let dolgo, tudi pozno v noč, pogovarjala po telefonu, in se dobila v legendarnem Žitu, kadar sem bil v Sloveniji, potem pa sva zadnjih kar veliko let izgubila stik, kar zdaj še bolj obžalujem. Vseeno te bom, dragi prijatelj Zoran, zelo zelo pogrešal. Počivaj v miru."

“Zoran Crnković, prijatelj moj dragi, moj pravi bluesman, prehitel si me … Počivaj v miru,” je zapisal Janez Bončina, eden vodilnih izvajalcev slovenske in nekdanje jugoslovanske rock glasbe.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • zdravko_m. 15:03 16.september 2024.

    https://youtu.be/opvhGwJpo84

  • zdravko_m. 14:57 16.september 2024.

    Odšel je naš dragi Zoran Crnkovič, pevec, odličen glasbenik, vodja glasbene skupine Jutro in naš dolgoletni sodelavec, naš radijski kolega, dolga leta je bil odličen tonski mojster na Radiu Slovenija, kolegi smo ga izjemno cenili in spoštovali. V Zoranov spomin ...prikaži več omenjam dve dve njegovi veliki uspešnici: Gremo na morje in pesem Svobodna pomlad. Obe pesmi sta z mednarodnega festivala Slovenska popevka. Družini Crnkovič ob nenadni smrti Zorana Crnkoviča izrekam iskreno sožalje, Zdravko Erjavec

  • jakec42 12:49 16.september 2024.

    Prvič čujem za to legendo,ki je na ič ,torej ni Slovenec,vseeno počivaj v miru!