Magazin > VIP
14182 ogledov

Znana Slovenka žrtev skupinskega posilstva

špela gornik Planet TV
Imela je srečo, da je preživela.

Partnerska terapevtka Špela Gornik, ki jo bomo gledali v šovu Poroka na prvi pogled, je v oddaji Jutro na Planetu spregovorila o svoji travmatični preteklosti. "Prvi spolni napad sem doživela pri 21 letih in je imel globoke posledice zame. Potrebovala sem precej časa, da sem lahko spet zaupala ljudem, da sem si upala med ljudi. To se mi je zgodilo v Barceloni in še leto dni po tem, sem se dobesedno bala stika z drugimi ljudmi. Zelo hitro sem projicirala marsikaj na ljudi, ko so kaj rekli, sem slišala še kaj drugega. Ta pot je bila precej težka, veliko stvari se je takrat zbudilo v meni in ko sem že mislila, da sem okrevala, mi je bila pri 28 letih podtaknjena droga za posilstvo in takrat sem doživela še skupinsko posilstvo. Poleg tega sem bila oropana. Imela sem srečo, da sem preživela, saj mi niso vzeli mobilnega telefona, ker je bil preslab. Ko imaš takšno izkušnjo, se marsikaj v tebi prebudi." Gornik pravi, da se je takrat spraševala predvsem to, zakaj se je to zgodilo njej. Ugotovila je, da živimo z ideologijami, da bodo ljudje dobri do nas, če bomo mi dobri do njih. Pravi, da ni bila pripravljena na realnost, saj ljudem ne moreš slepo zaupati.

"Marsikdo bo do tebe prijazen in dober, nato pa ti bo naredil najbolj okrutne stvari tega sveta. In kaj se zgodi? Potem pride ozaveščanje, da ne živimo v telesu, ampak v mislih, če slepo verjamemo, kar nam drugi povedo. Koliko dejansko čutimo soljudi in upoštevamo rdeče zastavice, ki nam govorijo, ta oseba je varna, ta oseba ni varna?"

Gornik ugotavlja, da je današnja spolna kultura destruktivna do žensk. Zmenkarije so postale tržnica, na kateri se meja ne upošteva. Ženske se obsoja, če niso preveč odprte "za vse takoj". "Ljudje so postali precej nepotrpežljivi v tem potrošniškem svetu. Vse bi želeli tukaj in sedaj. Posledica tega je, da se nihče več ne trudi."

Gornik pravi, da kognitivna terapija pri ljudeh s takšnimi izkušnjami ne pomaga. "Treba je iti v telo, v živčni sistem, ki sam zaznava, kdaj se počutimo varne in kdaj ne. Tudi, če si govorimo, da se počutimo varne, živčnega sistema ne moremo pretentati, ker je avtonomen. Če lažemo sebi, bomo zboleli. In danes smo mnogokrat prisiljene v to, da gremo mimo in čez to, kar nam telo govori," je še dodala.

Komentarjev 6
 • Ender3 14:32 26.februar 2024.

  Če ne veste mi postajamo žrtve posilstev tega avtorja in njegovih prispevkov..Kako hudiča ga ne ustavijo pri tem početju..

 • Avatar Pantani2
  Pantani2 12:49 26.februar 2024.

  Kdo???!!!

 • Pierre 11:40 26.februar 2024.

  A kdo ve za NEZNANO Slovenko žrtev skupinskega posilstva?