Pod streho
8442 ogledov

Dobro premislite ali letno kuhinjo res potrebujete, ne delajte je na pol

Letna kuhinja
1/10
V poletni vročini ni lepšega, kot kuhanje zunaj. Če le imate prostor, si uredite letno kuhinjo. Takšno pravo, da boste v njej lahko skuhali, kar koli boste želeli.

Pogosto so lahko priročne tudi majhne, nekoliko improvizirane kuhinje na vrtu ali dvorišču, vendar boste kmalu ugotovili, da veliko tekate iz hišne v letno kuhinjo, ves čas nekaj iščete, ker ne veste, kje ste kaj pustili, ali se prepozno spomnili, kaj vse morate prinesti iz hiše, omejeni ste s prostorom, bolj zahtevnih jedi ne morete pripraviti, na koncu pa morate očistiti dve kuhinji. Naredili ste si bolj kot ne medvedjo uslugo.

Majhna letna kuhinja, ki ima zgolj skopo odmerjen delovni pult, pomivalno korito in morda še poličko ali dve, je dobra in praktična rešitev, če jo boste uporabljali le takrat, ko boste pripravljali jedi z žara. Potem bosta odlagalni pult in tekoča voda, ki bosta pri roki, res dobrodošla. Za pripravo denimo družinskega kosila ali prijetne kulinarične izkušnje s prijatelji pa bo to vsekakor premalo, saj boste večino jedi morali narediti v kuhinji v hiši. 

Pravi smisel letne kuhinje je, da poleti praktično vso kuharijo preselite ven. Zato je treba seveda imeti dovolj prostora, letno kuhinjo pa premišljeno načrtovati. Res je, da je ta lahko manjša in skromnejša od tiste v hiši, pa vendar mora imeti vse. 

Letna kuhinja | Avtor: Pixabay Pixabay

Najti ji morate primeren prostor, ki ga boste lahko zaščitili z nadstreškom, da bo kuhinjo in vas ščitili pred soncem in dežjem. V senci bo kuhanje veliko bolj prijetno. Nadstrešek naj bo tako velik, da pod njim poleg kuhinje lahko postavite tudi jedilno mizo. Prostor izberite tako, da boste čim lažje do njega speljali električno in vodovodno napeljavo ter uredili odtok odpadne vode.

Sestav letne kuhinje lahko kupite že izdelan, vendar je v tem primeru običajno nekoliko manjši, lahko pa ga naročite pri katerem od obrtnikov. Bolj spretni se boste postavljanja lotili kar sami in si izdelali letno kuhinjo čisto po vaših željah. Osnova je lahko narejena iz masivnega ali lepljenega lesa, izberete lahko porobetonske zidake, lahko so to tudi uliti betonski kosi ali pa kamen, naravni ali umetni. Površine zidakov in betona lahko oblečete z dekorativnim kamnom, keramičnimi ploščicami ali naredite poudarke iz lesa. 

Letna kuhinja | Avtor: Wikimedia commons Wikimedia commons

Pri tem imejte predvsem v mislih, kako boste kuhinjo čistili. Zunaj je namreč bistveno bolj izpostavljena umazaniji, predvsem cvetnemu prahu in drugim drobnim delcem nesnage, kot je tista v hiši. Zato naj bo tudi delovni pult iz materiala, ki ni preveč občutljiv, hkrati pa ga je preprosto čistiti. Dobro se obnese pult, obložen s keramičnimi ploščicami ali iz glajenega, finega betona, izberete pa lahko tudi marmor, umetni kamen ali kakšen na ultravijolične žarke odporen material za kuhinjske pulte.

Čeprav so odprte letne kuhinje, v katerih je vse razstavljeno na policah in pultih ter obešeno s stropa ali na steni, zelo privlačne in romantične, pa morate vedeti, da to ni najbolj praktično. Zaradi že omenjenega prahu bodo vse viseče skodelice, razstavljeni kozarci in krožniki ter pribor in posoda ves čas prašni, zato jih bo treba prav pred vsako uporabo oprati. Veliko bolje je, da je kuhinja na videz minimalistična, zaprta, opremljena z omaricami in predali, v katere lahko pospravite vse, kar potrebujete. 

letna kuhinja | Avtor: Pixabay Pixabay

Če boste v kuhinji res veliko kuhali, je pametno prostor nameniti tudi živilom, ki jih pri kuhi ves čas uporabljamo. Ta prostor mora biti v senci in zaprt, sicer bodo pot v sladkor, kavo, sol, zelišča hitro našle mravlje in drugi žužki. Olje bo na soncu in svetlobi hitro oksidiralo in postalo žarko. 

Uredite si primerno kuhališče. Morda je najboljša izbira prenosno plinsko kuhališče z dvema ali štirimi rinkami, ki ga boste pozno jeseni lahko pospravili, saj na njem lahko uporabite katero koli posodo. Če se odločite za prenosno električno različico, boste po vsej verjetnosti morali izbrati indukcijsko, saj klasičnih praktično ni več, kar pomeni, da morate temu prilagoditi tudi vse lonce in ponve, razen, če boste uporabljali tiste iz hišne kuhinje.

Tudi majhen hladilnik, ki ga lahko spravite pod pult, ne bo odveč, razmislite pa tudi o manjši pečici, ki jo lahko postavite na pult. Če letno kuhinjo postavljate in opremljate sami, je pametno, da izbirate takšno opremo, ki jo boste jeseni lahko pospravili, tako ji boste krepko podaljšali življenjsko dobo, saj ne bo izpostavljena zimskim razmeram. Že izdelani sestavi letnih kuhinj so pogoste narejeni tako, da jih pozimi le zavarujete pred vlago in drugimi vremenskimi vplivi.

Letna kuhinja | Avtor: Profimedia Profimedia

V letnih kuhinjah običajno ni tople vode, vendar manjši petlitrski električni grelnik, ki ga namestite pod pomivalno korito, ne bi smel predstavljati težave, ne zaradi prostora, ki ga potebuje, ne zaradi stroška. Boste pa zanj zelo hvaležni, saj je z mrzlo vodo zelo neprijetno prati posodo. Hkrati bo tudi med kuhanjem vroča voda potrebovala bistveno manj časa do vretja. 

Pri zasnovi in opremi letne kuhinje domišljiji res lahko pustite prosto pot, a ves čas imejte v mislih, da mora biti kuhanje v njej priročno, praktično in v užitek, prav tako njeno vzdrževanje in čiščenje. V nasprotnem si boste povzročili le več dela in na koncu slabe volje. 

Več o gradnji, obnovi in urejanju najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • Avatar Faddibella
    Faddibella 01:24 30.junij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com