Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1629 ogledov

Prenavljate ali gradite? Ta dva izdelka morate poznati

gradnja hiša novogradnja
Znak kakovosti v graditeljstvu podeljujejo že četrt stoletja, letos sta si ga prislužila toplotna črpalka in prezračevalni sistem.

Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG) podeljuje Gradbeni inštitut ZRMK. Letos so neodvisni strokovnjaki, ki sestavljajo strokovno komisijo, ocenili, da si ZKG zaslužita podjetje Mik za sodobno vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva z integriranim prezračevalnim sistemom Mikrovent in podjetje Kronoterm za razvoj, implementacijo in trženje toplotne črpalke Adapt. Komisija je svoji odločitvi natančno utemeljila.

Stavbno pohištvo z integriranim prezračevalnim sistemom Mikrovent

V podjetju Mik stavbne elemente vgrajujejo na sodoben način, kar pomeni, da pri tem upoštevajo veljavne predpise in zadnje stanje tehnike, kamor spadajo smernice RAL in merila certifikacijske sheme ZKG. „Prednost take vgradnje je poleg ustrezne mehanske pritrditve in drugih zahtev iz meril ZKG, tudi odprava toplotnih mostov in reševanje drugih detajlov iz področja gradbene fizike.“

Prezračevanje | Avtor: arhiv Mik Celje arhiv Mik Celje
Med drugim jih je prepričala tudi integracija lokalnega prezračevalnega sistema Mikrovent, ki je plod lastnega razvoja podjetja, v okenski ali vratni sestav. Sistem omogoča večjo energijsko učinkovitost in zadosti predpisom s področja prezračevanja, s čimer se izboljšajo bivalni in delovni pogoji v prostorih, so še zapisali. 

Podjetje pri vgradnji uporablja preverjene materiale in orodja, hkrati pa upošteva pravila stroke. Vsi uporabljeni materiali imajo ustrezna priporočila o preizkušanju in certifikate. „O poteku del vodijo zapisnik, prevzem izvedenih del pa se opravi po temeljitem lastnem pregledu naročnika. Kupcem so za pomoč in informacije na voljo prospekti s tehničnimi podatki, navodila za vgradnjo in vzdrževanje, dodatno pa jim zagotavljajo tudi servis in vzdrževanje stavbnih elementov,“ so sklenili obrazložitev.

Toplotna črpalka Adapt zrak/voda

Toplotna črpalka je produkt lastnega razvoja podjetja Kronoterm, ki ima registrirano lastno razvojno skupino in akreditiran laboratorij. 

„Invertersko toplotno črpalko, ki je na voljo v treh različicah nazivne moči in je sestavljena iz zunanje in notranje enote, so razvili za relativno novo hladivo R452b, ki ima skoraj 20-krat nižji toplotnogredni potencial kot druga uveljavljena hladiva za toplotne črpalke.“

Toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm
Ob okoljski sprejemljivosti je podjetje doseglo še večjo energijsko učinkovitost in s tem povečanje deleža obnovljivih virov energije pri delovanju. Posebno pozornost pa so namenili še nizki hrupnosti, naprednemu upravljanju in nenazadnje sodobnemu dizajnu. 

„Toplotna črpalka je skladna z vsemi predpisi, v podjetju pa skrbijo za sodobni proizvodni proces, dobro razvito servisno mrežo, ustrezno usposabljanje strokovne podpore, zaposlene in štipendiranje kadrovskega podmladka, družbeno odgovornost in lastno blagovno znamko.“

Rezultat naštetega je toplotna črpalka za ogrevanje in hlajenje stanovanjskih stavb, ki ima po podatkih nemškega zveznega urada za gospodarstvo in nadzor izvoza, najvišje sezonsko grelno število, COP 5,2, kar je po besedah strokovne komisije ZKG izreden razvojni, tehnični in tehnološki dosežek.

Kaj je znak kakovosti v graditeljstvu?

Znak kakovosti v graditeljstvu je nacionalni okoljski certifikat, ki proizvajalce spodbuja h kakovosti in večji konkurenčnosti v graditeljstvu. Strokovna komisija izdelke, tehnologije in tehniko ocenjuje na podlagi šestih sklopov, med katerima imata največjo težo kakovost in učinkovitost ter kakovost procesov, pomembni pa so še strategija in voditeljstvo, zadovoljstvo kupcev, vpliv na družbo in okolje ter finančni in poslovni uspeh.

Priznanje ZKG je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za najboljšimi zaostajajo za največ 10 odstotkov, zato je bilo v 24 letih podeljenih le 180 priznanj. V ocenjevalnih komisijah pa je sodelovalo več kot 60 neodvisnih strokovnjakov. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • Avatar karjola
    karjola 09:04 07.marec 2020.

    kronoterm gor ali dol Mitsubishi zmaga ob vseh urah. Kar se tiče priklopa na enofazni števec kraljuje Hitachi. Preizkušeno na terenu.

Sorodne novice