Pod streho > Gradimo & obnavljamo
25232 ogledov

Novo: 60 odstotkov subvencije in kredit brez obresti

fasada Profimedia
Za obnovo večstanovanjskih stavb sta odprta dva nova javna razpisa v okviru katerih etažni lastniki lahko dobijo nepovratna sredstva ali pa nepovratna sredstva in brezobrestni kredit.

Oba javna razpisa sta bila v Uradnem listu objavljena minuli petek, namenjena pa sta prenovi večstanovanjskih stavb, ki imajo vsaj devet različnih etažnih lastnikov, pri čemer mora biti vsaj polovica fizičnih oseb, in ima stavba vsaj devet posameznih delov, pri čemer mora biti vsaj namembnost vsaj polovice stanovanjska.

V obnovo s pogodbenikom

V prvem razpisu so nepovratna sredstva namenjena etažnim lastnikom, ki se odločijo za energijsko prenovo večstanovanjske stavbe, ki pa jo mora sofinancirati podjetje za energetske storitve, ki nastopa kot pogodbenik. Ta mora zagotoviti zagotovilo izvajanje storitev energetske učinkovitosti, etažni lastniki pa ga izberejo na trgu.

Eden od pogojev v razpisu je, da bo pogodbenik zagotovil vsaj trideset odstotkov vrednosti upravičenih stroškov naložbe, torej bo financiral tak delež naložbe. Pogodbenikov delež se mora poplačevati bodisi po računih za energijo bodisi na osnovi računov za storitve energetske učinkovitosti, skladno s pogodbo med etažnimi lastniki in izbranim pogodbenikom. Ročnost financiranja poplačila pogodbenih obveznosti pogodbenika mora znašati vsaj pet let. Iz pogodbe mora biti razvidno, da pogodbenik garantira dogovorjene prihranke energije.

Izvedba vsaj treh od 14 ukrepov

V okviru razpisa je zagotovljenih 500.000 evrov nepovratnih sredstev, prihajajo pa iz naslova prispevka na rabo energije za povečanje energetske učinkovitosti, ki bremeni daljinsko toploto, električno energijo ter trdna, tekoča in plinasta goriva.

Ukrepi, za katere se lahko pridobi subvencija:

A - toplotna izolacija fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu 
B - toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju 
C - toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo
D - optimizacija sistema ogrevanja 
E - vgradnja solarnega ogrevalnega sistema 
F - vgradnja kotla na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe
G - vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe 
H - zamenjava toplotne postaje ali vgradnja nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja stavbe 
I - vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka 
J - vgradnja energijsko učinkovitega sistema razsvetljave 
K - kolesarnice 
L - polnilnice za električna vozila 
M - zbiralnik deževnice 
N - zelena streha in/ali zelena fasada.
 

V razpisu je dodaten pogoj, in sicer so etažni lastniki do subvencije upravičeni le, če sočasno izvedejo vsaj tri od naštetih ukrepov, pri čemer je izvedba ukrepa pod oznako A, obvezna.

 

Do 60 odstotkov vrednosti priznanih stroškov

Pri vseh ukrepih velja, da je subvencija lahko enaka največ 60 odstotkov priznanih stroškov, pri nekaterih pa je navzgor omejena tudi z najvišjim zneskom. Za izvedbo toplotne izolacije fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu je najvišji znesek lahko 70 evrov na kvadratni meter toplotne izolacije, enako velja pri izvedbi toplotne izolacije ravne strehe, pri poševni strehi, stropu proti neogrevanemu prostoru/podstrešju in pri toplotni izolaciji tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo  pa je omejitev pri 40 evrih. Najvišja subvencija za izvedbo optimizacije sistema ogrevanja je lahko 84 evrov na grelno telo.

Etažni lastniki lahko dobijo dodatna sredstva v višini 50 odstotkov stroškov naložbe oziroma največ 225 evrov na kvadratni meter neto ogrevanje površine, če se odločijo tudi za protipotresno obnovo oziroma statično ureditev stavbe.

Tudi v tem razpisu je zagotovljeno, da je za prejemnike socialne pomoči subvencije določena v višini 100 odstotkov upravičenih stroškov naložbe glede na njihov pripadajoči delež financiranja naložbe.

Kredit in nepovratna sredstva hkrati

V drugem razpisu so etažni lastniki upravičeni do finančne spodbude v obliki kreditov s subvencionirano obrestno mero, ki se poplačujejo iz rezervnih skladov večstanovanjskih stavb in v obliki nepovratnih finančnih spodbud/pomoči za skupne naložbe prenove starejših večstanovanjskih stavb. Dodelitev samo nepovratne finančne spodbude (brez kredita) ali samo kredita (brez nepovratne finančne spodbude) po tem javnem razpisu ni možna.

Letna obrestna mera za kredite po tem javnem pozivu je fiksna 0 %. Obrestna mera je subvencionirana, odplačilna doba pa je od najmanj dve do največ deset let.

Zagotovljenih je 500.000 evrov nepovratnih sredstev, 500.000 evrov za kredite in 50.000 evrov za subvencionirano obrestno mero.

100-odstotno soglasje

Eden od pogojev po tem razpisu je 100-odstotno soglasje etažnih lastnikov, ki vplačujejo v rezervni sklad, da se odločijo o najemu, odplačevanju in zavarovanju kredita v breme rezervnega sklada za financiranje naložbe v celovito energijsko prenovo, ki bo predmet spodbude.

Kredit se plačuje iz rezervnega sklada

Kredit se primarno poplačuje iz sredstev, ki se zbirajo na fiduciarnem transakcijskem računu rezervnega sklada, etažni lastniki pa morajo za čas odplačevanja kredita po tem javnem razpisu povečati vplačila v rezervni sklad tako, da bo po plačilu obveznosti, ki izhajajo iz kredita po tem javnem razpisu, v rezervnem skladu ostalo dovolj sredstev za plačilo ostalih obveznosti, ki se plačujejo iz rezervnega sklada.

Višina kredita je omejena na najnižji znesek kredita, ki znaša 20 odstotkov upravičenih stroškov prenove. Vsota kredita in nepovratne finančne spodbude pa ne sme presegati upravičenih stroškov naložbe. Kredit se dodeli hkrati vsem etažnim lastnikom, ki vplačujejo v rezervni sklad, pri čemer je delež posameznega etažnega lastnika omejen na njegov solastniški delež. Enako velja za nepovratno spodbudo.

Na podlagi tega razpisa etažni lastniki kredit in nepovratno spodbudo dobijo za zgoraj naštete ukrepe, tudi višina spodbud je enaka.

Pet rokov za prijavo

Oba razpisa bosta odprta do porabe sredstev in imata več rokov za oddajo vlog. Prvi rok za oddajo vlog je 28. junija, drugi je 30. avgusta, tretji 27. septembra, četrti 25. oktobra in peti 29. novembra.

Razpisana sredstva se bodo dodelila za naložbe, ki bodo v izbirnem postopku višje ocenjene in ovrednotene skladno z merili javnega razpisa. Merila javnega razpisa so postavljena tako, da etažne lastnike spodbujajo k izvedbi čim bolj celovite in kakovostne prenove večstanovanjskih stavb.

 

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:05 04.junij 2024.

    Kako češ dobiti kredit,če nekateri še meseca ne morejo preživeti s plačo