Pod streho > Na vrtu
20047 ogledov

Nevidna nadloga, ki prav zdaj ogroža priljubljeno zelenjavo. Tako se jo rešimo

Kapusova hržica Pinterest
Na vrtičkarskih forumih lahko beremo, da se marsikateri vrtičkar pritožuje nad tem, da pozno zelje ne dela glav, opažajo pa tudi poškodbe na brstičnem ohrovtu.

Razlog za škodo na pridelkih in negodovanje je kapusova hržica Contarinia nasturtii, ki napada vse kapusnice, torej tudi cvetačo in brokoli, kolerabo, nadzemno kolerabico, pojavi pa se lahko tudi na redkvi. 

Trenutno škodo na omenjenih posevkih dela že letošnja tretja ali celo četrta generacija. Prvi roj se pojavi od sredine maja do začetka junija, potem pa si generacije sledijo na 24 do 31 dni, lahko pa se delno tudi prekrivajo. 

Kapusova hržica | Avtor: Pinterest Pinterest
Kapusova hržica je za oko skoraj nevidna, saj odrasla mušica meri le dva milimetra. Vendar rastlinam ni škodljiva odrasla hržica, ki živi največ tri dni, za parjenje in razmnoževanje pa je godna takoj, ko se izleže. Samica odloži od 20 do 50 jajčec med listne peclje srčnih listov sadik kapusnic. Torej tja, kjer bi se morala rastlina razvijati, zelje tvoriti glavo. 

Od tri do devet dni kasneje se iz jajčec izležejo ličinke, ki so prav tako težko vidne, saj so prozorne z belo rumenim odtenkom in velike zgolj od 0,3 do tri milimetre. Te so glavne škodljivke, hranijo se namreč s sokovi, ki ih izsesajo iz rastnih vršičkov, listnih žil in listnega peclja. Rastline tako izsesavajo od enega do treh tednov in jih lahko povsem uničijo. Potem se zabubijo v tla, kasneje pa se razvijejo odrasle hržice in cikel se ponovi. Na leto se krog ponovi od štiri do petkrat. 

Ličinke pri izsesavanju sokov iz rastline sproščajo snovi, ki povzročajo odmiranje rastnega vršička, sukanje in nabrekanje listov. Zato se na primer glave zelja sploh ne razvijejo ali pa so slabo popolnjene. Lahko se namesto ene razvijejo dve ali tri manjše glave. Cvetača in brokoli ne oblikujeta cvetov. 

Kapusova hržica | Avtor: Pinterest Pinterest
Napad kapusovih hržic običajno odkrijemo pozno, saj njihovo prisotnost prepoznamo šele, ko opazimo značilne poškodbe. Delujemo lahko preventivno in omejimo ali preprečimo lahko napad nove generacije. 

Preventivno je kapusnice dobro prekriti z zaščitno mrežo. Uspešna preventiva je tudi vsaj triletni kolobar. Torej vsaj toliko časa na isto mesto ne sadimo nobene zelenjadnice iz družine kapusnic. Hržica namreč prezimi v zemlji, prva generacija ličink pa se izleže maja in v začetku junija, ravno takrat, ko zgodnje zelje začne ovijati liste.  

Odrasle mušice pa bomo pregnali z mešanimi posevki. Med kapusnice sadimo kamilico, saj jih njen vonj odganja. Enak učinek imajo tudi peteršilj, timijan, limonska trava in zelena. 

Odganjajo pa jih tudi listi in stebla paradižnika. V tem času, ko paradižnikom odstranjujemo spodnje liste in jih redčimo, če preveč senčijo plodove, je teh dovolj. Žal pa si z njimi ne moremo pomagati pri spomladanskih naletih kapusove hržice. 

Če je hržica že prisotna, pa jo odganjamo s pršenjem rastlin s pripravkom iz paradižnikovih listov in stebel ali s pripravkom iz žajbljevih listov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.