Pod streho > Na vrtu
9580 ogledov

Deževno vreme lahko na vrtu dobro izkoristimo

deževnica Profimedia
Letošnji maj je bil precej moker in hladen, zato se nekateri procesi na zelenjavnem vrtu odvijajo nekoliko drugače, kot bi pričakovali. Zato tudi nekatera opravila, ki vrtičkarje običajno čakajo junija, ne bodo tekla tako, kot smo vajeni. Deževno vreme lahko tudi dobro izkoristimo.

Poglejmo najprej, kaj je v prihajajočem mesecu treba narediti za zelenjadnice, ki na vrtu že rastejo. Če ste spomladi na gredice nasuli zastirko, jo je dobro pregledati, saj je možnost, da je na spodnji strani zaradi obilice padavin, začela plesneti precejšnja. Če odkrijete plesen, zastirko umaknite in nadomestite z novo. Ta bo še kako prav prišla, če bo junij toplejši. 

Zbiranje deževnice in pobiraje polžev

Vrta v tem času ne zalivamo, saj je vlage dovolj. Vsekakor pa je deževno vreme priložnost, da si zagotovimo dovolj deževnice, ki bo še kako prav prišla v obdobjih suše. Ko in če bodo nastopila daljša sušna obdobja, pa zalivano zvečer ali zgodaj zjutraj in takrat obilno ob steblih. Ne močimo listov, razen solati in kapusnicam vodo privoščimo tudi prek teh. 

Mokro obdobje je na plano privabilo polže, na nekaterih vrtovih jih je letos več kot običajno. Kljub temu da obstaja kar nekaj metod za njihovo zatiranje, pa je še vedno najbolj učinkovito redno pregledovanje rastlin, tudi pod listi, in pobiranje te vrtne nadloge. 

Okrepitev plodovk

Če ste že posadili vse plodovke, je zdaj čas za njihovo nego in krepitev. Paradižnike je treba pravočasno privezovati na oporo ali ovijati okoli vrvice, predvsem pa je pomembno, da jim redno odstranjujemo zalistke. Majhne odščipnemo s prsti, za večje pa je bolje uporabiti oster nožiček, da rastline pri trganju zalistkov ne poškodujemo. 

plodovke | Avtor: Profimedia Profimedia
Zalistke lahko trgamo tudi jajčevcem in kumaram, lahko pa jim odščipnemo tudi vrhove, da bo njihova rast bolj košata, pridelek pa obilnejši. 

Zdaj je tudi čas, da vsem rastlinam, ki jim še niste, postavite opore. Potrebujejo jo grah, kumare, po navadi tudi jajčevci in paprike. Zagotovo jim opora kasneje, ko bodo polni plodov, ne bo škodila. 

Ker vreme ni najbolj prijazno, temperature pa ne visoke, ne bo odveč, če plodovkam dodamo krepčilne tekoče pripravke, s katerimi jih zalijemo. Tako okrepimo njihovo odpornost, da bodo lažje kljubovale vremenu. 

Obsipanje in odstranjevanje plevela

Okoli mlade čebule in česna zrahljajte tla, tudi grah in nizki fižol bosta hvaležna za rahlo prst. Dež je tla precej zbil, če niso bila zaščitena z zastirko. Z vseh gredic odstranimo plevel, preden bo začel semeniti. Najlažje je to narediti dva dni po dežju, ko zemlja ni več premočena, niti ni suha. 

Še vedno je čas, da posadimo plodovke, če tega nismo naredili sredi maja. Letos je junij zaradi hladnejšega maja še toliko bolj primeren za njihovo sajenje. Semena kumar, buč in bučk, pa lubenic in melon lahko kar potaknemo v zemljo na stalno mesto. 

Krompir, kumare, kapusnice, fižol je treba zdaj obsipati. Lahko z zemljo lahko pa z zastirko iz komposta, slame, listja, pokošene trave. 

Časa za setev in sajenje je dovolj

Če ste spomladi naredili dober načrt, potem so zdaj vse gredice polne. Letos se zaradi slabšega vremena praznijo še nekoliko bolj počasi. Zdaj pobiramo mlado čebulo, solato, ponekod že zgodnje zelje pa brokoli in cvetačo. Verjetno pa nobena od gredic še ni popolnoma prazna. 

setev | Avtor: Profimedia Profimedia
Kar sploh ni težava, saj je časa za naslednje setve, dovolj. Proti koncu meseca in v tudi še začetku julija bomo sejali cvetačo in brokoli pa kolerabo, korenček, blitvo, peteršilj, repo in redkev in peso. Posejemo lahko tudi poletne solate, radič za rezanje, z zimskimi radiči in endivijo pa ni treba hiteti. 

Manj prostora potrebujemo, če se odločimo za sajenje. Tako lahko takoj, ko se na posameznih gredah med rastočimi rastlinami posadimo nove zelenjadnice. Solato lahko sadimo na mesta, kjer smo pulili mlado čebulo. Sadike blitve lahko posadite k nizkemu fižolu ali k zgodnjemu zelju. Sadike poznega zelja lahko kombinirate z jajčevci, če ste te sadili dovolj narazen. 

Por lahko sadite med paradižnike. Sadike ohrovta in brstičnega ohrovta lahko sadite tja, kjer je oziroma raste solata in nizek fižol. Če ni dovolj prostora, pa počakajte, da bo gredica prazna.  

Kam boste sadili in sejali našteto, je odvisno tudi od tega, kako ste načrtovali kolobar, gnojili in kdo so sosedje. 

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:10 01.junij 2024.

    Letos bo vse zgnilo,tako je določeno

  • Avatar NickMason
    NickMason 07:56 01.junij 2024.

    Zdaj je zadnji čas da se posadi indijsko konopljo